Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Circusdieren hebben recht op goede behandeling

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER BERT ANCIAUX

VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, BRUSSELSE AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

12 DECEMBER 2000

Bert Anciaux: "Circusdieren hebben recht op goede behandeling."

Op het kabinet van Vlaams minister Bert Anciaux wordt al enkele maanden aan een overeenkomst gewerkt als basis voor de subsidiëring van Vlaamse circussen. Die overeenkomst handelt o.a. over de kwaliteit van de programmatie en het goed beheer van een circus. In de overeenkomst wordt ook het algemeen principe voorgesteld om niet meer met wilde dieren te werken. Samen met de circusdirecteurs en Gaia wordt momenteel een lijst opgesteld van dieren die wel thuis horen in een circus. Hierbij worden ook bepalingen uitgeschreven die het welzijn van de circusdieren garanderen.

Het Euro Flying Circus dat al herhaaldelijk negatief de pers haalde omdat het haar wilde dieren verwaarloosde en niet langer voederde wegens financiële moeilijkheden, komt op basis van deze afspraken niet in aanmerking voor een subsidie of welke steun dan ook. De verwikkelingen bij het - overigens Oostenrijks - Euro Flying Circus plaatsen de circuswereld in een slecht daglicht. Zulke toestanden leiden ertoe dat het circus op steeds minder plaatsen welkom is in Vlaanderen en de concurrentie dus alleen maar verscherpt.

Bert Anciaux pleit ervoor om streng op te treden tegen circussen die hun dieren verwaarlozen. Hij zal er bij zijn federale collega van Binnenlandse Zaken op aandringen om verwaarloosde circusdieren in beslag te nemen en in een gespecialiseerd opvangcentrum te plaatsen.

Minister Anciaux keurt tenslotte de techniek van sommmige gemeentebesturen af om circussen geld te geven in ruil voor het verlaten van de gemeente. Dit zal circussen zeker niet motiveren om zich aan welbepaalde regels te houden.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie