Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Samenwerking op gebied van genomica hart- en vaatziekten

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit Maastricht
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Maastricht
Persbericht
13.12.2000
086

Samenwerking op het gebied van de genomica van hart- en vaatziekten door CARIM en Incyte

Het Cardiovasculair Research Instituut (CARIM) van de Universiteit Maastricht (UM) en het uit Californië (VS) afkomstige bedrijf Incyte Genomics, Inc. hebben vandaag bekend gemaakt een samenwerking te zijn gestart op het gebied van het genomica-onderzoek van hart- en vaatziekten. CARIM is een instituut van de UM dat internationale bekendheid geniet en zich richt op fundamenteel onderzoek naar hart- en vaatziekten op het niveau van molecuul tot bevolking.

CARIM en Incyte voeren gezamenlijk een aantal experimenten uit om de rol van genen te onderzoeken bij de preventie, diagnose en behandeling van hart- en vaatziekten. Onderzoekers van CARIM krijgen met deze samenwerking toegang tot twee van 's werelds best gedocumenteerde informatiebronnen van het humane genoom, namelijk de LifeSeqR Gold gensequentie database en de Life ExpressTM expressie database van Incyte Genomics. Hiertegenover stelt CARIM monsters uit experimenteel en klinisch onderzoek ter beschikking. De gegevens die uit deze samenwerking voortkomen bieden onderzoekers inzicht in het gedrag van genen en eiwitten die een rol spelen bij hart- en vaatziekten. Op grond van deze gegevens kunnen interessante nieuwe behandelingsprincipes worden ontworpen.

"CARIM is een toonaangevend instituut dat helemaal gericht is op onderzoek naar hart- en vaatziekten en wij zijn blij met deze samenwerking op het gebied van de genomica, welke van grote betekenis is voor het beter begrijpen van hart- en vaatziekten" aldus Roy A. Whitfield, Chief-Executive-Officer van Incyte. "Hart- en vaatziekten zijn een belangrijk prioriteitsgebied en de levenswetenschappen hebben grote behoefte aan hoogwaardige informatie op dit gebied".

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak in de Westerse wereld en dit zal in de nabije toekomst vanwege de toenemende vergrijzing en de uitbreiding van de Westerse leefstijl alleen maar toenemen. De bekendste aandoeningen zijn hoge bloeddruk, atherosclerose, pompfalen van het hart en beroerte.

"De behandeling van hart- en vaatziekten is nog steeds ontoereikend" aldus Harry Struijker Boudier, wetenschappelijk directeur van CARIM. "Door de toegang tot Incyte's genomica technologie, waaronder genexpressie-informatie en zeer geavanceerde micro-arrays, zullen we onze kennis van de genetica van hart- en vaatziekten vergroten. De chip-technologie van micro-arrays biedt maximale informatie over het genoom (de som van het totaal aantal genen). Hierdoor hopen we verbeteringen te ontwikkelen op het gebied van de vroegtijdige diagnose, preventie en behandeling van hart- en vaatziekten".

Incyte Genomics, Inc. is wereldleider op het gebied van een geïntegreerd genoom-technologieplatform om de moleculaire basis van ziekten te begrijpen. Het bedrijf sloot eerder samenwerkings-overeenkomsten met academische onderzoeks-instituten op het gebied van kanker in het Baylor College of Medine en de University of Utah in de USA en het Roy Castle International Center for Lung Cancer Research. Incyte ontwikkelt genomica databases en software voor dataverwerking, micro-array genexpressie systemen en daaraan verwante laboratoriumvoorzieningen. Deze producten en programma's worden door farmaceutische en biotechnologische onderzoekers gebruikt tijdens de diverse stappen in de ontdekking en ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen, zoals het ontrafelen van de rol van genen bij hart- en vaatziekten.

Noot voor de pers
Afdeling Communicatie van de UM, tel 043 388 2044. Mailto: (s.dejong@voorlichting.unimaas.nl)
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie