Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wat houdt genetische diversiteit precies in?

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Technologies of similarities and differences. On the interdependence of nature and technology in the human genome diversity project

Datum woensdag 13-12-2000
Tijd 10:00 uur

Promovendus mw. A. M'charek

Promotors prof. dr. S. Leydesdorff en prof. dr. A Mol
Het doel van het Human Genome Diversity Project (HGDP) is de genetische diversiteit van alle bevolkingsgroepen in kaart te brengen. Genetici willen hiermee de genetische verschillen tussen bevolkingsgroepen achterhalen en de (migratie)geschiedenis van die populaties reconstrueren. Vanwege de hoge verwachtingen die het project heeft geschapen en het controversiële karakter ervan - het project kan voeding geven aan allerhande rassentheorieën en seksisme - heeft M'charek onderzocht wat die genetische diversiteit precies inhoudt. Uit haar onderzoek naar de gebruikte methoden en technieken blijkt dat genetische diversiteit noch een essentieel kenmerk is dat besloten ligt in het DNA, noch een uitvinding van genetici. Het is veel meer een product van het DNA, de onderzoeker en de technieken en routines van de wetenschappelijke onderzoekspraktijk samen. M'charek stelt daarom de normatieve inhoud van het genetisch onderzoek ter discussie en concludeert dat het in discussies over de ethische aspecten van het genetica-onderzoek niet voldoende is om stil te staan bij de bevindingen van de betrokken wetenschappers. Er moet volgens haar vooral ook goed worden gekeken naar de invloed van de dagelijkse onderzoekspraktijk en de gebruikte technieken.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie