Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rector UT ontvangt erepenning van Universiteit Dortmund

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

00/105 11 december 2000

Rector UT ontvangt erepenning van Universiteit Dortmund

Op woensdag 13 december aanstaande zal rector magnificus Frans van Vught van de Universiteit Twente de jaarlijkse erepenning ontvangen van de universiteit Dortmund. Deze onderscheiding wordt hem toegekend vanwege zijn bijzondere inzet voor de samenwerking tussen de universiteiten van Dortmund en Twente, zowel bilateraal als in ECIU- en NEU-verband.

Rector Magnificus Frans van Vught zal de penning aanstaande woensdag in ontvangst nemen tijdens de "Akademische Jahresfeier" van de Universität Dortmund. Deze universiteit reikt de erepenning jaarlijks uit aan personen met een bijzondere verdienste voor de Universiteit.

De UT en de Universität Dortmund zijn beide jonge universiteiten in regios waarin de traditie van textiel- en staalindustrie heeft plaatsgemaakt voor veel kennis-intensieve activiteiten met de universiteit als motor. De regio Dortmund ontwikkelt zich daarbij, evenals Twente, tot een center of excellence voor IT- onderwijs, onderzoek en bedrijvigheid. De universiteiten van Twente en Dortmund werken veelvuldig samen en bieden samen onder meer de masters-opleiding Industrial Design and Manufacturing aan, de enige gezamenlijke engineering opleiding tussen een Duitse en een Nederlandse universiteit.
Beide instellingen zijn bovendien voortrekkers in twee Europese netwerken, de ECIU en de NEU. UT-rector Frans van Vught is voorzitter van deze netwerken.

De ECIU, het European Consortium of Innovative Universities, is een vereniging van 11 universiteiten (waaronder Warwick in de UK en Barcelona). Alle zijn relatief jong, innovatief in de organisatie van onderwijs en onderzoek, en van bestuur en beheer. Verder hebben ze een sterke internationale oriëntatie en onderhouden ze nauwe contacten met het bedrijfsleven en de regio. De ECIU-universiteiten ontwikkelen o.a. gezamenlijke Master-programmas, benchmarking, een stelsel van internationale accreditatie en kennistransfer- en onderzoeksprojecten

NEU is het Network of Euregional Universities. NEU stimuleert de ontwikkeling van kennisintensieve werkgelegenheid in België, Duitsland en Nederland.
Onlangs is een groot door de EU-gesponsord project in uitvoering genomen (SPINNOVA) waarbij de ontwikkeling van nieuwe vormen van kennistransfer centraal staat en onderzoekers zich kunnen bekwamen in research-marketing.
De zes in NEU deelnemende universiteiten (waaronder Leuven en Münster) kiezen daarvoor gezamenlijke onderzoeks- en onderwijsprogrammas in onderwerpen met een speciale relevantie voor samenwerking tussen de grensnabije regios zoals biomedisch onderzoek, micro-electronica, milieubeheer, misdaadpreventie en ICT in het onderwijs. Vanwege de relatieve nabijheid staat ook structurele onderwijssamenwerking centraal: op enige termijn kunnen studenten zonder obstakels en zonder al te hoge reiskosten deelnemen aan een Minor of Nebenfach bij een van de NEU-partners.

Contactpersoon Communicatie & Transfer:
Wendy de Koning, tel. (053) 489 4363, e-mail
(w.dekoning@cent.utwente.nl)
Relevante www-adressen: www.utwente.nl; www.eciu.org; www.uni-dortmund.de

© Universiteit Twente 1997-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie