Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Petroplus kondigt overname Teesside raffinaderij aan

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Bron: Petroplus International N.V.
Zoek soortgelijke berichten
Petroplus International N.V.

PERSBERICHT

Rotterdam, 13 december 2000

PETROPLUS KONDIGT OVERNAME TEESSIDE RAFFINADERIJ AAN

Toegang tot lucratieve markt voor Ultra Low Sulphur Diesel

Raffinagecapaciteit Petroplus bijna verdubbeld

Uitbreiding opslag- en marketingactiviteiten in Groot-Brittannië

Petroplus International N.V. ("Petroplus"), Europa's meest toonaangevende onafhankelijke midstream oliemaatschappij, maakt vandaag bekend dat het een overeenkomst is aangegaan met Imperial Chemicals Industries (ICI) en Phillips Petroleum Company United Kingdom Ltd. (Phillips) voor de overname van alle raffinaderijassets in Teesside (Groot-Brittannië) en alle bijbehorende marketing- en distributieactiviteiten van Phillips Petroleum Products Ltd.. Door deze transactie wordt de raffinagecapaciteit van Petroplus bijna verdubbeld en wordt de marketing- en opslagportfolio in Europa aanzienlijk uitgebreid. Petroplus zal US$ 42 miljoen in contanten betalen voor de raffinaderij en marketing- en distributieactiviteiten, hetgeen neerkomt op 14% van de vervangingswaarde.

De belangrijkste asset die wordt overgenomen is een moderne, gespecialiseerde raffinaderij met een productie van 117.000 vaten per dag, gelegen aan de noordoever van de rivier de Tees in het Noord-Oosten van Groot-Brittannië, met een open verbinding naar zee. De raffinaderij is momenteel één van de grootste producenten van Ultra Low Sulphur Diesel in Groot-Brittannië en heeft een aanzienlijk marktaandeel van 19% voor autodiesel en van 8% voor alle diesel die in Groot-Brittannië wordt verkocht. Deze overname past perfect in de groeistrategie van Petroplus en plaatst Petroplus in een zeer sterke productie- en marketingpositie in de lucratieve en strategische markt voor Ultra Low Sulphur Diesel, een milieuvriendelijke brandstof die naar verwachting de markt voor autodiesel zal gaan domineren.

Petroplus neemt tevens Phillips Petroleum Products Ltd. over, de huidige marketing- en distributieorganisatie. Deze organisatie opereert onder meer 4 geleasde, strategisch gelegen depots met een opslagcapaciteit van zo'n 130.000 m³ en heeft verschillende verkoopkantoren verspreid over Groot-Brittannië. De marketingorganisatie levert zowel direct aan eindverbruikers als aan merk-en vrije handelaren, heeft een zeer sterke commerciële operatie richting fleetowners en exploiteert een eigen tankpas. Deze organisatie is thans actief onder de merknamen "Pulsar" (low sulphur fuel oil) en "Phillips". Petroplus zal US$ 42 miljoen in contanten betalen voor de raffinaderij en de marketing- en distributieactiviteiten, hetgeen neerkomt op 14% van de vervangingswaarde en een klein aantal keer de historische EBITDA (Earnings Before Interest Tax Depreciation Amortisation). Bovendien zal Petroplus de bestaande voorraden ruwe olie en olieproducten overnemen. Ter financiering van het werkkapitaal zal Petroplus een beroep doen op haar huidige financiers. Voor het totale overnamebedrag en bijbehorende kosten is een overbruggingsfinanciering geregeld. De overname zal verder gefinancierd worden door een aandelenemissie ter grootte van maximaal 10% van het thans uitstaande aandelenkapitaal (onderhandse plaatsing onder bestaande grootaandeelhouders). Petroplus verwacht dat deze overname direct positief zal bijdragen aan het bedrijfsresultaat en blijft vasthouden aan een verwachte groei van 25% van de winst per aandeel voor volgend jaar (berekend op basis van het nieuwe aantal uitstaande aandelen).

Net als de Petroplus raffinaderij in Zwitserland (Cressier), die eerder dit jaar van Shell werd overgenomen, opereren de Teesside raffinaderij en de bijbehorende activiteiten in een interessante niche, ondersteund door een sterke logistieke en marketingorganisatie. Door het onderbrengen van deze activiteiten in de groep, worden synergieën verwacht met betrekking tot de inkoop van ruwe olie, planning en marketing. Petroplus exploiteert momenteel ook twee andere raffinaderijen (Cressier in Zwitserland en Antwerpen in België) met een gezamenlijke capaciteit van 133.000 vaten per dag. Petroplus verwacht te kunnen profiteren van schaalvoordelen omdat de raffinagecapaciteit door de Teesside overname bijna verdubbelt tot 250.000 vaten per dag. Petroplus denkt dat al haar huidige activiteiten voordeel zullen hebben bij de toenemende schaalgrootte en verwacht tegelijkertijd tot een verdere groei van de winstgevendheid van de huidige Teesside activiteiten te kunnen komen.

Marcel van Poecke en Willem Willemstein, leden van de Raad van Bestuur: "We zijn zeer verheugd over deze overname. Het stelt ons in staat om voor de tweede keer binnen een jaar onze raffinagecapaciteit bijna te verdubbelen en onze niet-raffinaderij gebonden opslagcapaciteit met zo'n 130.000 m³ te vergroten. We nemen een moderne raffinaderij over met zeer gemotiveerd personeel, en verkrijgen tegelijkertijd toegang tot de veelbelovende markt voor Ultra Low Sulphur Diesel Olie. De overname zet Petroplus'strategie voort om gebruik te maken van het rationalisatieproces in de midstream oliesector in West Europa door het overnemen van de raffinage- en opslagactiviteiten van de grotere oliemaatschappijen voor een fractie van de vervangingskosten. Deze overname geeft eens te meer aan dat we in staat zijn een snelle groei van marketing-, raffinage- en opslagactiviteiten te realiseren, terwijl we de winstgroei handhaven. We verwachten dat deze transactie onmiddellijk zal bijdragen aan de winst en houden voor volgend jaar vast aan een verwachte groei van 25% van de winst per aandeel."

De over te nemen activiteiten dragen tot nu toe positief bij aan de resultaten van beide moedermaatschappijen. Petroplus zal het personeel van de raffinaderij overnemen en heeft toegezegd de bestaande beloningsstructuur in ieder geval te handhaven.

De afronding van de transactie wordt verwacht op 31 december 2000.

Noot betreffende de Teesside raffinaderij
De ruwe olie is afkomstig van Phillips' nabijgelegen Seal Sands terminal en wordt aangevoerd via een pijpleiding die in verbinding staat met het Ekofisk olieveld. De niet-complexe raffinaderij levert feedstocks (naphta) voor de petrochemische industrie en is geïntegreerd met de chemische fabriek van Huntsman (een wereldwijde petrochemische industrie) in Wilton. De raffinaderij maakt geen benzine, maar de milde hydrocracker garandeert dat de hoogwaardige autodiesel die wordt geproduceerd voldoet aan de huidige en toekomstige milieueisen (Auto Oil 1 en Auto Oil 2). Petroplus heeft zich niet alleen verzekerd van de levering van chemische feedstocks aan de chemische fabriek van Huntsman, maar ook van de langjarige toelevering van ruwe olie via de pijpleiding.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie