Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gebruik vlas- en hennepgronden teelt eiwithoudende gewassen

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Gebruik braakgelegde vlas- en hennepgronden voor de teelt van eiwithoudende gewassen

Straatsburg, 13 december 2000

CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat en CVP-Europarlementariër Marianne Thyssen willen Zeeuwse en Belgische boeren die gedwongen worden om landbouwgrond braak te laten liggen de gelegenheid geven diervoeding te verbouwen. Door de BSE-crisis is namelijk een groot tekort ontstaan aan zogenaamde eiwithoudende voedingscomponenten zoals bijvoorbeeld erwten, verschillende soorten bonen en lupinen. Dit tekort is ontstaan omdat beendermeel niet meer gebruikt mag worden in diervoeder. Dit stellen de twee parlementariërs voor in een schriftelijke vraag aan de Europese Commissie.

Afgelopen jaar is op Europees niveau besloten vezelvlas en -hennep op te nemen in het akkerbouwregime waardoor er een braakleggingsverplichting geldt. De verplichte braaklegging heeft grote gevolgen voor het rendement van de vlastelende akkerbouwbedrijven in de traditionele vlasgebieden in Nederland, België en Noord-Frankrijk. Zij mogen volgens de bestaande regels niets op de braakliggende gronden verbouwen.

Albert Jan Maat: " Ik denk dat zo het rendement voor de vlastelende akkerbouwers kan worden verhoogd en dat daarnaast een oplossing wordt geboden voor het tekort aan eiwithoudende producten in de Europese Unie. Een dergelijke regeling zou kunnen worden uitgebreid naar de andere gewassen die onder het akkerbouwregime vallen. Op deze manier vang je twee vliegen in één klap, vlastelers kunnen hun rendement verbeteren en de Europese Unie heeft een oplossing voor het tekort aan eiwithoudende producten".

Albert Jan Maat en Marianne Thyssen stellen voor twee vliegen in één klap te slaan door de braakliggende gronden te gaan benutten met het verbouwen van plantaardige vervangingsprodukten voor beendermeel.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Albert Jan Maat tel: 00 31 (0)6 54271314 of Eduard Slootweg tel: 00 32 475721280

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie