Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twaalf jongeren uit wijk Vinkhuizen Groningen aangehouden

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Groningen: Groningen 13-12-2000 Groep jongeren uit Groningen opgepakt
Woensdag 13 december 2000

Twaalf jongeren uit wijk Vinkhuizen aangehouden

Het door de politie ingestelde onderzoek naar een mishandeling van een 23-jarige man uit Groningen die op 27 november van zijn fiets werd getrokken op de Siersteenlaan heeft geleid tot de aanhouding van twaalf jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 23 jaar. De groep jongens uit de wijk Vinkhuizen wordt verdacht van een viertal openlijke geweldplegingen, vernielingen in de wijk Vinkhuizen en meerdere brandstichtingen in de Boraxstraat in de maand november.

De politie stelde een uitgebreid onderzoek in naar de mishandeling van een 23-jarige fietser die eind november zonder aanleiding van zijn fiets werd getrokken door een groep jongeren en klappen opliep en daarbij oogletsel opliep. Ter plaatse werden twee 17-jarige jongens aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling. Uit het nadere onderzoek bleek dat er op dezelfde avond nog drie fietsers van de fiets werden getrokken en klappen ontvingen. De slachtoffers die allen aangifte deden waren diep onder de indruk van het geweld dat tegen hen werd gebruikt.

Binnen de groep jongeren worden twee minderjarige jongens - 15 en 16 jaar - en twee meerderjarige jongens - 19 en 23 jaar - als voornaamste raddraaiers beschouwd. De twee jongsten maakten zich schuldig aan openlijke geweldpleging en de twee ouderen hebben zich met name schuldig gemaakt aan brandstichtingen in de Boraxstraat en van bouwmaterialen in de wijk de Held. In de Boraxstraat werden diverse renovatiewoningen en schuurtjes in de brand gestoken. Het schadebedrag beloopt tegen de f 150.000.-. De schade aan de bouwmaterialen die op 27 november in de Held in de brand werden gestoken wordt geschat op f 10.000.-. Enkele dagen voor 27 november werden bij scholen aan de Vuursteenstraat en de Siersteenlaan vernielingen gepleegd. Ook werd er in de Barnsteenstraat een auto vernield en een ruit van de Parelflat.

Alle aangehouden verdachten zijn voorgeleid en van de minderjarigen werden de ouders op de hoogte gesteld. Zij toonden zich geschokt over het gebeurde. Een 19-jarige verdachte is inmiddels in bewaring gesteld en zit nog vast. De jongeman verklaarde dat hij het gevoel heeft een pyromaan te zijn en wil hulp. Een 23-jarige verdachte is ook in bewaring gegaan vanwege de ernst van het feit en omdat hij vorig jaar voor soortgelijke feiten is veroordeeld.

Het politieonderzoek is nagenoeg afgerond en de processen-verbaal worden naar Justitie gestuurd. Na de aanhouding en het onderzoek naar de gedragingen van de groep jongeren is het sindsdien weer rustig in de wijk Vinkhuizen.

Inlichtingen, afdeling Communicatie, 0900 - 8844

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie