Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord Van Aartsen op vragen lid Karimi

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl\content.asp?Key=405207Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 DEN HAAG Directie Europa Afdeling Oost-Europa/Centraal-Azië Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 12 december 2000 Auteur D. Prins

Kenmerk DEU-626/2000 Telefoon + 31 (0)70 348 5351

Blad /1 Fax + 31 (0)70 348 5329

Bijlage(n) - E-mail

Betreft Antwoord op de vragen van het lid Karimi

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer d.d. 30 november 2000,

kenmerk 2000102990, waarbij gevoegd waren de door het lid van Uw Kamer Karimi overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U als bijlage dezes het antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi

Vraag 1

Hebt u kennisgenomen van het feit dat negen leden van de politieke partij HADEP in Turkije gearresteerd zijn? 1)

Antwoord

In de periode tussen 26 oktober en 12 november 2000 zijn 63 leden van de pro-Koerdische HADEP-partij door Turkse autoriteiten aangehouden, waarvan er 29 in hechtenis zijn genomen.

Vraag 2

Zijn de berichten dat deze negen HADEP leden gearresteerd zijn wegens vermeende steun aan 'Koerdische rebellen' waar? Zo ja, hoe beoordeelt u tegen de achtergrond van het EU kandidaat lidmaatschap van Turkije en haar 'wachtkamerpositie' in deze, de arrestatie van deze HADEP leden?

Antwoord

Alle bovengenoemde HADEP-leden werden gearresteerd wegens vermeende hulpverlening aan de in Turkije verboden Koerdische arbeiderspartij (PKK).

Nederland acht de vergaande beperkingen van de vrijheid van vereniging in Turkije een voorbeeld van de tekortkomingen in het Turkse systeem ten opzichte van de politieke criteria voor EU-kandidaatlanden die zijn vastgelegd op de Europese Raad van Kopenhagen. Turkije erkent dat het aan deze criteria nog niet voldoet. Specifieke aandachtspunten in dit verband zijn ook neergelegd in het Partnerschap voor Toetreding voor Turkije dat tijdens de Algemene Raad van 4 december werd goedgekeurd.

Vraag 3

Is het u bekend hoeveel HADEP leden er dit jaar gearresteerd zijn wegens vermeende steun aan 'Koerdische rebellen'?

Antwoord

Dit jaar zijn in Turkije ruim honderd HADEP-leden gearresteerd, steeds vanwege vermeende banden met de PKK. Een aantal van hen is inmiddels op vrije voeten gesteld.

Vraag 4

Is het waar dat de voorzitter van HADEP Ahmet Turan Demir tot 10 maanden gevangenschap is veroordeeld wegens separatistische propaganda? 2)

Antwoord

De tijdens het laatste HADEP-congres (25-26 november j.l.) afgetreden partijvoorzitter Demir heeft op 6 september 1998 een rede gehouden op een regionaal partijcongres in Manisa, waar hij volgens de Turkse justitiële autoriteiten op onaanvaardbare wijze steun uitsprak voor de Koerdische zaak. Krachtens artikel 8 van de Turkse anti-terreurwet is hij thans veroordeeld tot tien maanden gevangenisstraf en een boete van TL 660 miljoen (ca. f2500,-).

De heer Demir is tegen het vonnis in beroep gegaan.

Vraag 5

Kunt u aangeven of er vorderingen zijn in het Turkse mensenrechtenbeleid, waaronder het vinden van een vreedzame oplossing voor het Koerdische vraagstuk? Heeft u wellicht aanwijzingen dat de dialoog tussen de Turkse staat en de Koerden, waaronder de PKK, in een afzienbare tijd tot de mogelijkheden behoort?

Antwoord

Turkije maakt vorderingen op het gebied van de mensenrechten. Tijdens de huidige regering-Ecevit, die in 1999 aantrad, is onder andere wetgeving tot stand gekomen waarmee de straffen op foltering zijn verhoogd, militairen geen zitting meer hebben in staatsveiligheidsrechtbanken, en de positie van artsen die onderzoek doen naar foltering is verbeterd.

Echter, op een aantal zeer wezenlijke terreinen is geen vooruitgang geboekt. Te denken valt aan afschaffing van de doodstraf, de definitie van minderheden (per definitie alleen niet-moslims), de invloed van de krijgsmacht op de politieke besluitvorming, en de vrijheid van meningsuiting, godsdienst, drukpers en vereniging.

Bovendien is de implementatie van de rechtsorde een punt van grote zorg (o.a. foltering, corruptie, ambtelijke en rechterlijke willekeur, situatie in de gevangenissen).

Op het gebied van de implementatie acht ik het wel positief, dat de Turkse autoriteiten onder leiding van minister voor mensenrechten Yücelen een serie consultaties zijn aangevangen waarbij ambtenaren, non-gouvernementele organisaties, vakbonden, politieke partijen, opinieleiders en mensenrechtenactivisten worden bijeengebracht om de mensenrechtensituatie in het land te bespreken.

Eerder reeds ontving de Turkse president een aantal burgemeesters van de - pas enkele jaren toegestane - HADEP-partij om de specifieke problemen van het voornamelijk Koerdische Zuid-Oost-Turkije te bespreken.

Een dialoog met de PKK heeft de Turkse regering tot op heden van de hand gewezen.

Vraag 6

Op welke wijze vindt er monitoring door de EU in Zuid-Oost Turkije, met name de positie en de situatie van de Koerden, plaats?

Antwoord

Ambassades van de EU-lidstaten in Ankara wisselen op zeer regelmatige basis informatie uit inzake de situatie in de betreffende regio, met name voor wat betreft de positie van de Koerden. Medewerkers van die ambassades reizen frequent af naar het Zuid-Oosten van Turkije om uit eerste hand gegevens te verzamelen. Ook vinden geregeld ambtelijke bezoeken plaats vanuit EU-hoofdsteden.

Bovendien wordt in Ankara intensief contact onderhouden met mensenrechtenorganisaties die goed op de hoogte zijn van de situatie ter plaatse.

Overigens brengen leden van het 'Committee for the Prevention of Torture' van de Raad van Europa circa eens per zes maanden een bezoek aan Zuid-Oost-Turkije. Ook vanuit de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa brengt een dergelijk bezoek eenmaal per jaar.

Vraag 7

Bent u bereid deze arrestaties in EU verband aan de orde te stellen?

Antwoord

Ik acht deze en andere arrestaties slecht verenigbaar met Turkijes wens om toe te treden tot de Europese Unie. Dergelijke schendingen van fundamentele vrijheden stelt Nederland consequent in EU-verband aan de orde.

Overigens stelt de Regering dit soort kwesties ook aan de orde in directe contacten met de Turkse regering.

Agence France Press d.d. 18 november jl. (Zie bijlage)

Agence France Press d.d. 14 november jl. (Zie bijlage)

Kenmerk
DEU-
Blad /1

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...