Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Scholier ziet baan in de Zorg wel zitten

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

FNV

FNV: Scholier ziet baan in de zorg wel zitten

Het meest populaire beroep onder scholieren in het voortgezet onderwijs is een baan in de gezondheidszorg. Van elke zeven leerlingen opteert er een voor de zorgsector. Deze verrassende keuze blijkt uit onderzoek dat het NIBUD in opdracht van de FNV uitvoerde onder scholieren tot 18 jaar. Het onderzoek is een deelrapportage van het Nationaal Scholierenonderzoek.

De meest genoemde reden om toch voor een baan in de zorg te kiezen is het hebben van 'veel contact met andere mensen'. Een carrière bij de overheid is het minst populair. Wel zijn er duidelijke verschillen tussen jongens en meisjes. De eerste groep kiest vaker voor werk in de (land)bouw, industrie, handel en vervoer. Ook kiezen jongens vaker voor een baan bij de politie of het leger. Bij meisjes staat de zorgsector met kop en schouders bovenaan. Daarnaast noemen meisjes vaker het onderwijs, de horeca en 'het huishouden'.

De scholieren zijn positief gestemd over hun kansen op de arbeidsmarkt: ruim 98 procent denkt later een baan te vinden. De moest genoemde oorzaak voor een eventueel niet-slagen op de arbeidsmarkt is een te lage opleiding. De beste manier om aan een baan te komen is de stage, zegt een kwart van de leerlingen. De scholieren verwachten later 3160 gulden netto te verdienen met een fulltime baan.

Jongens vinden vaker dan meisjes een hoog inkomen en promotiemogelijkheden belangrijk. Contacten met mensen en de mogelijkheid om in deeltijd te werken zijn voor meisjes belangrijke voorwaarden. Ook noemt deze categorie vaker het kunnen combineren van werk en de zorg voor kinderen.

Scholieren die al een bijbaan hebben willen later vooral afwisselend werk. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat de bijbaantjes van scholieren veelal eentonig van aard zijn. Jonge leerlingen en leerlingen zonder bijbaantje vinden een hoog inkomen en gunstige werktijden het meest belangrijk.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Richard Gielen: 020 5816 556/ 06 53 412533

13 dec 00 12:30

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie