Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe 3VO-publiekscampagne Rij Alcoholvrij

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie
Zoek soortgelijke berichten
Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie

13 december 2000

Nieuwe 3VO-publiekscampagne Rij Alcoholvrij

De Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO begint komend weekeinde onder het motto Ben jij sterker dan drank? Rij Alcoholvrij! een nieuwe publiekscampagne tegen het gebruik van alcohol in het verkeer. De landelijke en regionale campagne, die duurt tot en met carnaval, wordt gevoerd met folders, affiches en tv-spots. Ook is er een internetsite (www.benjijsterkerdandrank.nl) in samenwerking met het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbescherming en Ziektepreventie (NIGZ). Op de billboards langs de autosnelwegen timmert het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de weg met de campagneslogan Rij Alcoholvrij! De politiekorpsen hebben aangekondigd in de campagneperiode extra alcoholcontroles te zullen gaan houden.

In de nieuwe publiekscampagne benadrukt 3VO dat het altijd het beste is geen druppel alcohol te drinken als er nog moet worden gereden. Uit een oogpunt van een helderder norm juicht de organisatie het dan ook van harte toe als het kabinet zou besluiten de huidige wettelijke limiet van 0,5 promille te verlagen naar 0,2 promille, gekoppeld aan extra handhaving door de politie en een grotere pakkans. 3VO zoekt gedurende de campagne steun voor een lagere alcoholgrens bij het publiek. Voorts is de organisatie er voorstander van dat automobilisten bij verkeersongevallen altijd moeten blazen. Bij nog maar de helft van de politiekorpsen is dat dagelijkse praktijk. Rijden onder invloed eist jaarlijks ruim 200 doden en 2.500 tot 3.500 ernstig gewonden. Naast onbetaalbaar menselijk leed en ellende worden de medische en materiele kosten van alcoholonveiligheid geschat op 2 miljard gulden per jaar. In de weekendnachten zit gemiddeld 10 van de 100 automobilisten met een bloedalcoholgehalte van meer dan 0,2 promille achter het stuur. Van hen heeft de helft zelfs meer gedronken dan de wettelijke alcoholgrens van 0,5 promille. Ongeveer 55% van de overtreders komt uit een horecagelegenheid en circa 4% uit de sportkantine. In steden komt rijden onder invloed meer voor dan in dorpen. In Noord- en Zuid-Holland wordt meer onder invloed gereden dan in andere provincies. Drenthe, Groningen en Overijssel scoren laag.
Uit onderzoek van de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV) van Rijkswaterstaat en de Stichting Weten-schappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV blijkt dat vooral mannen zich schuldig maken aan het rijden met een slok op en dan vooral de 18- tot 24-jarigen. Jonge mannelijke bestuurders zijn bij een kwart (23%) van de verkeersongevallen met doden en gewonden betrokken. Alcohol zorgt hoe dan ook voor een sterk verhoogd risico in het verkeer. Bij een bloedalcoholgehalte van 0,5 promille is de kans op een verkeersongeval anderhalf keer zo groot, oplopend tot zeventien keer bij 1,8 promille. Ook bij kleinere hoeveelheden alcohol is er een verhoogd ongevalsrisico. Het drinken van alcohol heeft ook een sterk ongunstig effect op de letselernst.
3VO wijst er in de campagne op dat de alcoholgrens van 0,5 promille gauw is bereikt. Voor een volwassen man rond de 75 kg betekent dit 2 tot 3 glazen. Een volwassen vrouw rond de 60 kg bereikt die grens al na 1 tot 2 glazen. Een standaardglas bier (250cc), wijn (100cc) of sterke drank (35cc) bevat elk 10 gram zuivere alcohol, goed voor 0,2 of 0,3 promille. Voor mixdrankjes, alcopops en shooters geldt vaak hetzelfde.

Er zijn geen trucs om alcohol sneller uit het lichaam te krijgen. Mensen bedenken volgens 3VO soms de gekste dingen om gauw nuchter te willen worden. Een broodje eten, een paar koppen koffie drinken, een ijskoude douche nemen, je flink uitleven op de dansvloer, maar niets helpt. Ieders lever heeft nu eenmaal anderhalf uur per glas nodig om de alcohol af te breken en dat tempo is niet te beïnvloeden. Tevoren afspraken maken over wie gaat rijden, de trein of bus nemen of een taxi bestellen zijn de meest succesvolle trucs omdat alcohol en verkeer absoluut niet samen gaan, aldus 3VO.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie