Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zuidtangent gaat door binnenstad Haarlem rijden

Datum nieuwsfeit: 13-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlem
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Zuidtangent gaat door binnenstad Haarlem rijden

De Zuidtangent komt er aan! Vanaf begin 2002 zal deze hoogwaardige openbaar vervoerlijn gaan rijden vanaf Haarlem NS via Schalkwijk naar Hoofddorp, Schiphol, Amstelveen en verder met als eindpunt Bijlmer NS.

Er ligt begin 2002 al een 25 km lange vrije busbaan vanaf Schiphol tot Schalkwijk. Vanaf Schalkwijk zullen nieuwe moderne Zuidtangent-bussen over de weg naar Haarlem NS gaan rijden. De Zuidtangent gaat door de binnenstad van Haarlem rijden via de route Schalkwijkerstraat, Turfmarkt, Gedempte Oude Gracht, Nassaulaan richting Haarlem NS. Dat heeft het college van B en W op dinsdag 12 december besloten.

Bestaande infrastructuur

De Zuidtangent zal de route snel moeten kunnen rijden. Dat kan dankzij de vrije baan van Schiphol naar Schalkwijk maar zal daarbij voorlopig van de bestaande wegen in de binnenstad gebruik moeten maken. Om toch zo snel mogelijk te kunnen rijden, moeten er wel aanpassingen worden doorgevoerd. Op korte termijn (voor 2002) moet de Parklaan aangepast worden en moet het brugbedieningsregime van de Langebrug afgestemd worden op het rijschema van de Zuidtangent. Ook moeten de voorstellen in het kader van Haarlem Centrum Autoluw op tijd worden uitgevoerd: aanleg van de busbaan Raaks medio 2001 en Gedempte Oude Gracht in het derde kwartaal van 2001. Verder moeten er Zuidtangenthaltes ingepast worden op de Europaweg, nabij het Verwulft en op het NS-Station. Op iets langere termijn zal ook de doorstroming op de Turfmarkt verbeterd moeten worden.

De andere variant

De alternatieve variant om de Zuidtangent via de Buitenrustbruggen, Rustenburgerlaan, Houtplein, Wilhelminastraat, Kinderhuisvest naar Haarlem CS te laten rijden, past niet in de nota Haarlem Centrum Autoluw. Het college van b en w heeft op advies van de afdeling Verkeer en Vervoer dan ook besloten om deze variant niet verder uit te werken.

13 december 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie