Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geneeskunde introduceert de Erasmus-arts 2007

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

5 december 2000

Geneeskunde introduceert de Erasmus-arts 2007

Artsen met een attitude

De opleiding geneeskunde van de EUR introduceert in september 2001 een nieuw curriculum: Erasmus-arts 2007, genoemd naar de eerste artsen die het naar verwachting in 2007 zullen voltooien. In het studiejaar 2000-01 is reeds de vernieuwde klinische fase gestart. Naast praktische klinische vaardigheden besteden aankomend artsen hierin veel aandacht aan attitude-vorming. Op 14 december 2000 evalueren docenten en studenten de eerste ervaringen.

De klinische fase van de opleiding geneeskunde omvat het vijfde en zesde studiejaar en bestaat grotendeels uit co-assistentschappen: intensieve praktijkstages op verschillende afdelingen van een ziekenhuis. Het eerste deel van de vernieuwde klinische fase aan de EUR bestaat uit de Algemene Klinische Training Erasmus-arts 2007 (kortweg: AKTE).

Arts-patiënt relatie

Tijdens deze periode van twintig weken trainen studenten in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam vaardigheden als het afnemen van een anamnese, het verrichten van lichamelijk onderzoek, het omgaan met beeldvormende technieken, het opstellen van een behandelplan en het opbouwen van een arts-patiënt relatie en collegiale contacten. AKTE is daartoe samengesteld uit de onderdelen Practicum Klinische Vaardigheden, Imaging en Van klacht naar patiënt en uit de eerste co-assistentschappen Interne geneeskunde, Heelkunde, Kindergeneeskunde en Neurologie.

Sociale vaardigheden

Uitgangspunten van AKTE zijn dat voor een arts zowel medische bekwaamheid als medische geschiktheid van groot belang zijn. Medische bekwaamheid omvat probleemoplossend vermogen, een efficiënte werkwijze en heldere verslaglegging. Bij medische geschiktheid gaat het om communicatieve en sociale vaardigheden die samenhangen met de medische beroepshouding. De ontwikkeling van deze vaardigheden worden tijdens de training voortdurend begeleid en getoetst.

Omdat in december 2000 de eerste studenten AKTE bijna hebben voltooid, acht het Opleidingsinstituut Geneeskunde van de faculteit het een geschikt moment om de eerste ervaringen met docenten en studenten te evalueren. Dit vindt plaats op donderdag 14 december van 17.15 tot 18.15 uur in Collegezaal 6 op de faculteit in complex Hoboken.

Noot voor de pers:
Info: Fred Balvert, voorlichter van de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen, tel (010) 408 80 56; e-mail (balvert@facb.fgg.eur.nl).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie