Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Aanpassing artiestenregeling 2001 door Veegwet IB 2001

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Aanpassing artiestenregeling 2001 door de Veegwet IB 2001

Dat de artiestenregeling per 1 januari 2001 zou worden aangepast was al bekend. Omdat de nieuwe regeling op een aantal punten flink onder vuur lag, zijn er in de Veegwet 2001 een aantal aanpassingen voorgesteld. De Veegwet inclusief de nieuwe artiestenregeling is eind november aangenomen door de Tweede Kamer. Met het aannemen van de Veegwet worden de volgende veranderingen doorgevoerd in de artiestenregeling:


* Niet alle loon in natura wordt belast. Niet tot de gage (het loon, kostenvergoedingen en naturaverstrekkingen) behoren vergoedingen voor en verstrekkingen van maaltijden en consumpties in de kleedkamer.

* Onbelaste kostenvergoedingen worden toch mogelijk na het aanvragen van een kostenvergoedingsbeschikking (kvb). De artiest dient voorafgaand aan het optreden de kvb aan te vragen bij de inspecteur (voor binnenlandse artiesten bij de eigen inspectie, voor buitenlandse artiesten bij de inspectie particulieren buitenland te Heerlen). De inspecteur beoordeelt de aanvraag, waarbij hij tevens toetst of de loonbelasting de latere inkomstenbelasting zal overtreffen. De inhoudingsplichtige zaaleigenaar/promoter houdt met deze kvb rekening voor wat betreft de inhouding van loonbelasting. Hoewel de kvb naar verwachting voor de praktijk veel administratieve rompslomp met zich mee zal brengen, voor zowel de artiest als de belastingdienst, is dit in ieder geval een vooruitgang. In principe dient de kvb namelijk voor elk optreden aangevraagd te worden. Aan het nadeel van het betalen van een aanzienlijk bedrag aan loonbelasting welke later na het indienen van een aangiftebiljet weer wordt terugbetaald wordt voor een belangrijk deel tegemoet gekomen. Met andere woorden de artiest kan door het aanvragen van een kvb het zogenaamde voorfinancieren van belasting voorkomen. Enkele kamerleden hebben de Veegwet aangevuld met een amendement waardoor na verloop van twee jaren de artiestenregeling zal worden geëvalueerd op zijn effecten in de praktijk.
* Het tarief van 20% loonbelasting zal blijven gelden voor zowel binnenlandse als buitenlandse artiesten.
Voor binnenlandse artiesten, die over een kvb beschikken wordt in 2001 het tarief loonbelasting op 32,25% (tarief eerste schijf) gesteld. De gedachte achter dit door enkele kamerleden voorgestelde amendement is, dat het aangaan van nettoloonafspraken met in Nederland wonende artiesten wordt vergemakkelijkt. Op deze manier wordt de artiest niet geconfronteerd met een hogere heffing in de inkomstenbelastingsfeer, immers het tarief loonbelasting en inkomstenbelasting komen nu overeen.

* Ten aanzien van de buitenlandse artiest, die in Nederland door een overeenkomst van korte duur als zelfstandige dan wel als freelance artiest optreedt, wordt de zogenaamde fictieve vaste inrichting geïntroduceerd om deze artiest in de heffing van de inkomstenbelasting te kunnen betrekken. Dit was voorheen niet mogelijk. Er wordt nu als het ware een fictieve onderneming gecreëerd waaraan de inkomsten van de buitenlandse artiest worden toegerekend en aldus in Nederland belast kunnen worden.

Voor vragen kunt u terecht bij de Entertainment & Media Groep van Ernst & Young in Amsterdam, Eugène Bartman (020) 549 76 91, Danny Bouten (020) 546 63 18 of Bas Stork (020) 549 21 53.

Nieuws

-Actualiteiten

-Archief

-Persberichten

Copyright © 2000 Ernst & Young
Disclaimer

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie