Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Basisscholen Amsterdam gaan computeren met CIAO Cyberpas

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


Scholieren basisscholen gaan computeren met CIAO Cyberpas

Amsterdamse basisscholieren gaan massaal computeren met de CIAO Cyberpas. Deze gebruikersvriendelijke chipkaart is de nieuwste technologische ontwikkeling voor netwerkcomputers, waarvan er op dit moment 1000 op scholen in Amsterdam staan. Deze basisscholen gaan als eerste in Nederland aan de slag met de Cyberpas. De komende maanden zullen aan scholen 10.000 Cyberpassen worden uitgereikt om aan taal- en rekenopdrachten te werken, en om de beginselen van internet en e-mail onder de knie te krijgen.

Met de introductie van de Cyberpas is een nieuwe fase voor het computeronderwijs in Amsterdam aangebroken. Zo behoort het in- en uitloggen op de CIAO-scholen tot het verleden. Leerlingen die op de computer bezig zijn, kunnen namelijk nu hun opdrachten meenemen van de ene naar de andere computerwerkplek op school. Zo hoeven ze bijvoorbeeld alleen maar hun Cyberpas in de computer van de leerkracht te schuiven om hun werk te laten zien. Op woensdag 13 december heeft de wethouder Onderwijs, Jaap van der Aa, om 11.30 uur op basisschool De Knotwilg in Amsterdam-Zuidoost de eerste Cyberpas aan een leerling van deze school overhandigd.

Het project 'Computers In het Amsterdamse Onderwijs' (CIAO), dat sinds 1997 bestaat, is een uniek project waaraan inmiddels 50 Amsterdamse scholen voor primair onderwijs deelnemen. Doel van het CIAO-project is het leren en onderwijzen in het Amsterdamse onderwijs te verbeteren en te vernieuwen door scholen te helpen - tegen zo laag mogelijke kosten
- computergebruik te integreren in het onderwijsproces en ICT toegankelijk en aantrekkelijk te maken voor leerlingen en leerkrachten. Kenmerkend voor CIAO is dat de scholen werken met relatief goedkoop te onderhouden netwerkcomputers (nc's) en dat ze intensief met elkaar samenwerken. De scholen vormen een netwerk waarin zij onderwijstoepassingen voor ICT bedenken en ideeën en ervaringen uitwisselen. CIAO zorgt voor onderwijskundige en technische ondersteuning en biedt computercursussen voor leerkrachten. De scholen betalen een abonnementsprijs voor deze voorzieningen. Het project wordt financieel gesteund door de gemeente Amsterdam, computerfabrikant SUN en de ABN-AMRO bank. In 2002 moeten alle 190 Amsterdamse basisscholen bij CIAO zijn aangesloten.

De nc-technologie is voor scholen aantrekkelijk, omdat de computers zelf vrijwel geen software bevatten en ook geen floppy drives. Ze zijn daardoor niet gevoelig voor invloeden van buitenaf, zoals verkeerd gebruik, virussen e.d. Daardoor is het onderhoud eenvoudig en goedkoop. Per school hoeven alleen de centrale servers te worden onderhouden. Door de chipkaart is het gebruiksgemak voor zowel leerkracht als leerling verder toegenomen.

Amsterdam, 14 december 2000

Pb-116 Clyde Moerlie 5523409

© gemeente Amsterdam - 14-12-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie