Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Adviezen energiebesparing en inbraakpreventie Breda

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

OOK IN 2001 ADVIEZEN ENERGIEBESPARING EN INBRAAKPREVENTIE

Ook in 2001 kunnen inwoners van Breda een advies krijgen om energie te besparen en daarnaast om inbraak in de woning te voorkomen. Een bezoek van het Energie-en Inbraakpreventieteam gaat aan dat advies vooraf.

Het Energie- en Inbraakpreventieteam van de Bredase Samenwerkende bedrijven (BSW) heeft in de jaren 1998-2000 ongeveer 900 inwoners een advies gegeven om energie te besparen in de woning. Daarnaast is in het seizoen 1999-2000 aan ruim 400 bewoners advies gegeven om inbraak tegen te gaan. Voor het komende jaar wordt gestreefd naar respectievelijk 600 en 380 adviezen.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten in 2001 door te gaan met het Energieteam en de Inbraakpreventie.

Ook het volgend jaar gaat het Energie- en Inbraakpreventieteam verder met het geven van adviezen aan Bredase inwoners. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten na overleg met het energiebedrijf, de politie en de BSW.

Er wordt in 2001 gestreefd naar 600 adviezen over energiebesparing en 380 adviezen over inbraakpreventie. Beide activiteiten van het Energie- en Inbraakpreventieteam dragen bij tot de doelen van het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma 1999-2003.

De adviezen leiden tot energiebesparing, toepassen van duurzame energie en efficiënt gebruiken van fossiele brandstoffen (olie, steenkool, gas). Daarnaast dragen de adviezen bij tot het verbeteren van de veiligheid.

Energiebesparing

In 1997 zijn de activiteiten gestart in Heuvel onder het motto 'Winst voor u en het milieu'. Een globale berekening toont aan dat in het seizoen 1999-2000 een geldbesparing opleverde van 20.885,-. Zouden de bewoners alle adviezen hebben opgevolgd dan zou er ongeveer 84.000,- bespaard zijn. Dit werkt ook door op volgende jaren. De milieuwinst is uit te drukken in het verminderen van de CO2. Voor hetzelfde seizoen 1999-2000 komen de maatregelen neer op een vermindering van 57.987 kilo CO2.

Naast advisering kan het Energieteam bij de mensen thuis energiebesparende maatregelen aanbrengen. Inwoners met een BredaPas kunnen voor 125,- gratis maatregelen laten uitvoeren.

In de wijk IJpelaar is dit jaar gestart met het geven van een zogenaamd Energieprestatieadvies (EPA). In eerste instantie kost een EPA geld, maar als het advies wordt uitgevoerd krijgt de burger het geld terug én kan tevens subsidie krijgen op het aanbrengen van energiebesparende maatregelen (regeling Energiepremie).

Inbraakpreventie

De doorlichtingen op energiebesparing vinden vooral plaats tijdens het winterseizoen. Vanwege het feit dat inwoners in de zomermaanden minder behoefte hebben aan energie-adviezen, heeft het team haar activiteiten in 1999 uitgebreid tot het verlenen van adviezen om inbraak in de woning te voorkomen. Daarbij kunnen ook maatregelen worden uitgevoerd.

In 1999 zijn 404 woningen doorgelicht. Als woningen zijn beveiligd conform het Politiekeurmerk Veilig Wonen dan daalt het inbraakrisico enorm, tot mogelijk 0 % kans op inbraak. Het inbraakpreventieteam heeft nauw overleg met de politie en geeft de burger advies om bepaalde maatregelen in huis te treffen waardoor het inbraakrisico afneemt.

Samenwerking

Het Energie- en Inbraakpreventieteam sluit graag aan bij andere initiatieven. Het team kan bijvoorbeeld samenwerken met mensen in een buurt zoals bij het project 'Geschikt wonen'. De activiteiten kunnen elkaar versterken. Bovendien wordt dan voorkomen dat inwoners de ene week het Energieteam op bezoek krijgt en een volgende week een medewerker van een ander project.

Breda, 14 december 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie