Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Rol van de oorschelp bij 'ruimtelijk horen'

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen

Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in december plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Plaats van de academische plechtigheden: KUN -Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2. Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Do 14-12-2000 Wat is de rol van de oorschelp bij 'ruimtelijk horen' ?
15:30 uur Drs. P.M. Hofman
(Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica)
Titel proefschrift: On the Role of Spectral Pinna Cues in Human Sound Localization Promotor:
Prof. dr. C.C.A.M. Gielen
Copromotor: Dr. A.J. van Opstal

Paul Hofman beschrijft in zijn proefschrift de rol van de oorschelp in zogenaamd "ruimtelijk horen". Naast het vermogen om te begrijpen wat een geluid betekent, kan het gehoor van de mens ook vaststellen waar (bijv. boven of onder) een geluid vandaan komt. Om dit te bepalen maakt het gehoor gebruik van het akoestische effect van de oorschelp. Die kaatst geluiden in het oorkanaal. Door de grillige vorm weerkaatst de oorschelp geluid voor elke richting weer anders. Zo kan het gehoor de richting van het geluid bepalen door de specifieke oorschelpecho's voor iedere richting te herkennen. De promovendus onderzocht hoe het gehoor zo'n echoanalyse doet, hoe het informatie van twee oorschelpen combineert, en dat het leert om de individuele oorschelpakoestiek te gebrui-ken voor ruimtelijke waarneming. Paul Hofman (Nijmegen) werkt bij OCÉ Technologies te Venlo. E-mail: (paul@hofman.com)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie