Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kopstukken over topstukken: Frits Duparc en Cees Nooteboom

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

donderdag 14 december 20.00 uur
Kopstukken over topstukken
sprekers Frits Duparc en Cees Nooteboom
plaats Academiegebouw, Rapenburg 73 te Leiden

Voor deze lustrum-lezingenreeks houden kopstukken uit de Nederlandse samenleving - uit politiek, kunst, literatuur, wetenschap en bedrijfsleven - een bespiegeling over een of meer topstukken uit de verschillende Leidse universitaire collecties. Vanavond spreken Frits Duparc (directeur Mauritshuis Den Haag) en Cees Nooteboom (schrijver)

Duparc: De kunst van de anatomie ontleed Duparc gaat aan de hand van de collectie van het Anatomisch Museum in op de raakvlakken tussen beeldende kunst en geneeskunde. Het Anatomisch Museum vindt zijn oorsprong in het anatomisch theater waar sinds 1593 openbare ontledingen van lijken werden verricht om geneeskunde-studenten te leren hoe het menselijk lichaam eruit ziet. Aangezien kadavers voor de ontleding niet altijd voorhanden waren, werden er skeletten aangeschaft, die de basis vormden voor de Leidse anatomische verzameling. Het Anatomisch Museum beschikt tegenwoordig over 23.000 'nummers': anatomische, antropologische en pathologisch-anatomische preparaten, vergezeld van een unieke documentatie in de vorm van tekeningen en oorspronkelijke ziektebeschrijvingen.

Nooteboom: De wereld in beeld; een literaire blik op atlassen, kaarten en kosmografieën
Cees Nooteboom neemt de beroemde Blaeu-atlas tot uitgangspunt van zijn lezing. De hoge kwaliteit van de gravures, de gedrukte tekst, de inkleuring, de kwaliteit van band en papier laten zien over welk financieel en commercieel vermogen de firma Blaeu in die tijd beschikte. De Blaeu- atlas is zonder twijfel het hoogtepunt in de commerciële cartografie van de zeventiende eeuw. De atlas verscheen van 1662 tot 1672 in negen, tien, elf of twaalf delen, al naar gelang de taal van de editie: Latijn, Nederlands, Frans, Duits of Spaans. De lezingen kosten f 10,- per avond; gratis toegangskaarten voor de pers verkrijgbaar bij dr. B.T. Hogenelst, telefoon 071 527 32 82; e-mail: (BT.Hogenelst@ics.leidenuniv.nl).


(*) Nadere inlichtingen geneeskundige promoties:
Bureau Voorlichting LUMC, tel. 071-5268005


Meer informatie: mw.dr. B.T. Hogenelst (Internationalisering, Communicatie en Studenten)
Tel. 071-5273282 / Email (BT.Hogenelst@ics.leidenuniv.nl) / 04 december 2000, 12:44 uur

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie