Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Anciaux verdedigt eigendomsrecht gestolen kunstwerken

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER BERT ANCIAUX

VLAAMS MINISTER VAN CULTUUR, JEUGD, BRUSSELSE

AANGELEGENHEDEN EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

14 DECEMBER 2000

Bert Anciaux verdedigt principieel eigendomsrecht van gestolen kunstwerken

Vlaams minister van Cultuur Bert Anciaux antwoordde vandaag in de commissie Cultuur op een interpellatie aangaande het teruggavebeleid van gestolen kunstwerken uit Vlaanderen.

De minister onderlijnde dat er geen gemakkelijke, eenduidige oplossing is voor deze problematiek. Principieel mag Vlaanderen nooit afstand doen van rechten die we kunnen laten gelden. Bert Anciaux vindt het enerzijds noodzakelijk te ijveren voor de bevestiging van het eigendomsrecht van kunstwerken, waardevolle documenten, gebruiks- en rituele voorwerpen die uit Vlaanderen zijn gestolen en zich in het buitenland bevinden. Anderzijds kunnen voor de minister duidelijke afspraken m.b.t. het eigendomsrecht gekoppeld worden aan een permanent uitleenrecht, waardoor de werken in het buitenland meer uitstraling geven aan Vlaanderen. Vanzelfsprekend moet Vlaanderen dan bij de organisatie van tentoonstellingen gratis kunnen beschikken over deze werken.

Bert Anciaux benadrukte nogmaals dat hij fundamenteel een actieve rol wil spelen inzake erfgoedbeleid zodat vragen van deze aard niet enkel polemisch maar ook een reëel antwoord krijgen. De minister kondigde voor volgend jaar bv. de uitbouw van een Vlaams Centrum voor Kunsthistorische Documentatie aan als
samenwerkingsverband van de grote Vlaamse Musea voor Schone Kunsten, Antwerpen, Gent en wellicht ook Brugge. De minister van Cultuur is dus bereid breder en dieper onderzoek te laten doen en de instrumenten te ontwikkelen die dat onderzoek structureel moeten ondersteunen.

info : Koen T'Sijen, woordvoerder van
minister Anciaux - tel. (02) 553 28 11
e-mail: (koen.tsijen@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie