Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van den Berg: begroting is uitdaging voor Patten

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Van den Berg: begroting is uitdaging voor Patten

Straatsburg, 14 december 2000 Het vandaag bereikte begrotingsakkoord tussen Raad en Europees Parlement is een goede zaak voor de arme landen en een overwinning voor het Europees Parlement, volgens Max van den Berg, rapporteur namens de ontwikkelingscommissie. Niet alleen zijn door de Raad geplande bezuinigingen in projecten voor ontwikkelingslanden ongedaan gemaakt, ook zijn er ditmaal middelen vrijgemaakt voor de Balkan zonder dat dit ten koste van de ontwikkelingslanden ging. Van den Berg verheugt zich in het bijzonder over de verdubbeling van de middelen die zijn uitgetrokken voor scholing en gezondheidszorg en daagt de Commissie uit de in zijn begroting neergelegde specifieke en tijdgebonden doelstellingen waar te maken.

Hij wijst erop dat rijke en arme landen zich ertoe hebben verplicht dat in 2015 alle kinderen redelijk gevoed en gezond naar school kunnen. Vandaag is dit voor 45 miljoen kinderen in Sub-Sahara Afrika nog steeds niet het geval.

Daarom heeft het Europees Parlement op zijn voorstel de begroting drastisch hervormd: met een verdubbeling van basis-gezondheidszorg en basis-onderwijs in de programma's voor Azië, Latijns-Amerika, de Middellandse Zee en Afrika.
Het gaat in totaal om een begroting van 12 miljard gulden. Hiertoe wordt de EU gedwongen om resultaatgericht te gaan werken. Afgesproken is dat kredieten die na drie jaar niet gebruikt zijn, teruggaan naar het ontwikkelingsbudget en opnieuw aangewend kunnen worden.

Van den Berg: "Dit wordt de grote uitdaging voor Chris Patten. Als hij hier niet in slaagt moet Commissievoorzitter Prodi hem naar huis sturen en een andere commissaris zoeken die wèl tot besteding komt en de strijd tegen armoede effectief maakt: Als Europees Parlement zullen wij hier bovenop zitten.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie