Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forum op hogeschool Zwolle over vredesmissies

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichtenVredesacademie organiseert forum over vredesmissies

Persbericht 29 november 2000
Forum: Vredesmissies, kansen en grenzen
Welke kansen en grenzen zijn er om meer geweldloze methoden toe te passen, dan tot nu gebruikelijk is?
Tijd: Donderdag 14 december 2000, van 14.00 tot 17.00 Plaats: Christelijke Hogeschool Windesheim Campus Zwolle (10 min. lopen vanaf station) Gert Veenhovenzaal in vleugel G (2e verdieping zaal G220).
Op het ogenblik ligt bij vredesmissies de nadruk op het inzetten van militairen (bijv. VN-missie naar Ethiopië/Eritrea). Toch zijn er ook tal van civiele organisaties die zich actief inzetten bij het ondersteunen van kleinschalige vredesinitiatieven. Sommigen sturen waarnemers (bijv. Peace Brigades International), anderen trainen mensen ter plaatse. Kunnen we deze initiatieven verder uitbouwen? Kunnen we ze combineren met militaire vredesmissies? Kunnen we ze beter afstemmen op elkaar? Hoe analyseren militairen, politici en mensen uit de vredesbeweging de huidige vredesmissies vanuit hun verschillende gezichtshoeken? Zijn er nog meer methoden om op een geweldloze manier conflicten op te lossen, of te voorkomen? Bijvoorbeeld door middel van meer burger vredesteams al of niet in combinatie met militaire vredesmissies? Dit forum wordt mede voorbereid door de deelnemers aan de vierweekse post-HBO cursus conflicthanteren van de Vredesacademie. Deze cursus wordt momenteel voor het eerst in Nederland gegeven in het vormingscentrum Fredeshiem bij Steenwijk. De Vredesacademie is een samenwerkingsverband tussen de Stichting Burger Vredes Teams Nederland en de Christelijke Hogeschool Windesheim. Het Forum is bedoeld om een breed publiek te confronteren met verschillende visies over het inzetten van vredesmissies. Voorzitter: Abel Hertzberger, (tevens cursusleider) Sprekers:


1. Militair: Generaal Majoor bd H.J.M. Noordhuizen (gedurende een half jaar stafverantwoordelijk voor de civiel-militaire samenwerking van het hoofdkwartier van IFOR/ARRC in Sarajevo)
2. Vredesbeweging: Stichting Burger Vredes Teams Nederland: Bram vd Lek (oud-tweede kamerlid)

3. Politiek: Reginald Moreels (ex-minister van ontwikkelingssamenwerking in België)

4. Schrijfster/traumaspecialist: Anja Meulenbelt
Organisatie: Chr. Hogeschool Windesheim (TAG), Stichting Burger Vredes Teams Nederland (Vredesacademie) en Geert Groote InstituutNoot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie