Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Utrecht bevordert Aspasiakandidaten uit eigen zak

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht

15 december 2000

Utrecht bevordert Aspasiakandidaten uit eigen zak

De Universiteit Utrecht stelt 360.000 gulden beschikbaar waarmee acht talentvolle vrouwelijke onderzoekers kunnen worden bevorderd tot senior-docent/onderzoeker. Deze vrouwen vielen bij de toekenning van de ASPASIA-subsidies van de NWO in juli van dit jaar buiten de boot.

De voorstellen die zij hadden ingediend waren weliswaar kwalitatief goed maar het geld was op. Het Utrechtse college van bestuur heeft besloten om voor deze 'subsidiabele' kandidaten uit de faculteiten Geneeskunde, Letteren, Rechten en Sociale Wetenschappen zelf het aanvullende salaris voor zijn rekening te nemen.

In juli van dit jaar kregen dertig vrouwelijke universitair docenten, waaronder zes van de Universiteit Utrecht te horen dat de subsidie aan hen was toegekend. De dertig werden geselecteerd uit 131 aanvragen. Tegelijkertijd meldde de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) dat er nog 8 andere Utrechtse kandidaten met een kwalitatief goed voorstel waren gekomen. Deze konden niet meer worden gehonoreerd omdat het geld op was. De Universiteit Utrecht wilde deze kwaliteit niet verloren laten gaan en besloot 360.000 gulden beschikbaar te stellen. Het college geeft daarmee aan dat er serieus werk wordt gemaakt van de emancipatie en het zorgen voor meer vrouwen op hogere posities. De beschikbaar gestelde middelen stellen de kandidaten in de gelegenheid om ruime onderzoekservaring op te doen en hun leidinggevende capaciteiten uit te bouwen. Op de lange termijn moet hiermee een groter contingent getalenteerde vrouwelijke onderzoekers beschikbaar zijn voor de hogere treden van de carrièreladder, zoals hoogleraar en bestuurder.

Met het ASPASIA-programma wil de NWO stimuleren dat meer vrouwen doorstromen naar de rang van senior-docent/onderzoeker, voorheen uhd. Het ASPASIA-programma komt voort uit een conferentie van universiteitsbestuurders, georganiseerd door de Vereniging van Samenwerkende Nederlandse Universiteiten (VSNU). Toenmalig Universiteit Utrecht collegelid Van Vucht Tijssen had een initiërende en stimulerende rol bij de totstandkoming van de conferentie. In het resulterende stimuleringsprogramma financiert NWO samen met het ministerie van OC&W over een looptijd van vijf jaar bijna zestig onderzoekersplaatsen, zodat ook bijna zestig vrouwelijke universitair docenten worden bevorderd. Hierdoor moeten structurele veranderingen ontstaan in de man-vrouw-verhouding aan de universiteit. Het programma koppelt positieve actie aan landelijke competitie, met een strenge selectie en kwaliteitscontrole.

Voorlichter Laurien Timmermans (030) 253 7567/253 2572

Gewijzigd:Donderdag, 14 december 2000 Johan Vlasblom

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie