Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Huisartsen 14 december alleen voor spoedgevallen aanwezig

Datum nieuwsfeit: 14-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

LANDELIJKE HUISARTSENMANIFESTATIE OP 14 DECEMBER

12 december 2000

Zondagsdiensten in heel Nederland: alleen huisartszorg voor spoedgevallen

Op donderdag 14 december aanstaande zijn de huisartsen in grote delen van Nederland alleen voor spoedgevallen bereikbaar. Op die datum organiseert hun beroepsorganisatie de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in de RAI in Amsterdam een landelijke manifestatie waarin met de leden nadere afspraken zullen worden gemaakt over vormen van verdergaande acties, begin volgend jaar. Voor de patiënten is een dienstdoende huisarts bereikbaar zoals in de weekeinden. De huisartsen in de regio zullen ervoor zorgen dat er voldoende huisartsen zijn om de noodzakelijke spoedeisende hulp te garanderen.

Aanleiding voor de manifestatie is de zorg van de huisartsen over het behoud van de kwaliteit, beschikbaarheid en toegankelijkheid van huisartsenzorg in Nederland. Wil die voor de gehele bevolking ook in de komende jaren blijven bestaan, is een investering noodzakelijk van minimaal 1,3 miljard gulden, nog afgezien van een aanpassing van de inkomens van huisartsen. De huisartsen in Nederland hebben op dit moment onvoldoende vertrouwen hebben in een spoedige oplossing van de problemen door de overheid. De LHV wil tijdens de landelijke manifestatie met haar leden (circa negentig procent van alle huisartsen) overleggen welke actievormen gekozen gaan worden om deze investering gerealiseerd te krijgen.

Capaciteit huisartsopleiding
De gevraagde 1,3 miljard gulden is nodig voor het realiseren van verschillende doelen. De capaciteit van de huisartsopleiding moet worden uitgebreid, met daaraan gekoppeld een verhoging van de beloning van de huisartsen in opleiding tot het niveau van andere specialismen. Op die manier blijft voldoende animo bestaan om de opleiding te volgen. De uitbreiding is dringend noodzakelijk om het huisartsentekort tegen te gaan. Nu al is de huisartsenzorg voor 100.000 Nederlanders problematisch, omdat er op 45 plaatsen in het land geen opvolger is voor de huisarts die het werk heeft neergelegd.

Avond-, nacht- en weekenddiensten
Verder moet er geld komen om de huisartsenhulp tijdens avonden, nachten en weekeinden anders te organiseren. De meeste huisartsen doen deze diensten nu 'gewoon' naast hun dagelijks werk. Met een gemiddelde werkweek van 55 uur en een steeds groter beroep op de huisarts buiten kantooruren, ontstaan onverantwoorde situaties, vindt de beroepsgroep. Steeds vaker geven huisartsen aan dat de diensten een belangrijke bijdrage leveren aan de toegenomen en hoge werkdruk en daarmee een bedreiging vormen voor de kwaliteit van het werk. Op sommige plaatsen in Nederland is een andere organisatievorm gevonden, waarbij huisartsen veel minder vaak diensten hoeven te doen. Ze worden bovendien ondersteund door professionele krachten, zoals dat overdag ook het geval is. De kosten voor deze werkwijze betalen de huisartsen zelf. Het gaat dan om bedragen tot ruim 20.000 gulden per huisarts per jaar. De huisartsen vinden het niet langer reëel dat zij hun eigen inkomen moeten aanspreken voor het doen van overwerk. Op korte termijn moeten de kosten van deze dienstenstructuren worden vergoed, vindt de LHV. Bovendien moeten alle huisartsen in staat worden gesteld hiervan te profiteren.

Praktijkkostenvergoeding en inkomen
Naast uitbreiding van de opleiding en een dienstenregeling, is meer geld nodig voor de vergoeding van de kosten van een huisartspraktijk. Huisartsen krijgen een vastgesteld bedrag voor hun praktijkpand, de kosten van de assistente, de auto, het instrumentarium, de automatisering enz. Een onafhankelijk onderzoeksbureau heeft berekend dat deze vergoeding ongeveer verdubbeld moet
worden voor het verrichten van 'achterstallig onderhoud' en om de huisartspraktijken geschikt te maken voor het werk in de toekomst. Tot slot willen de huisartsen dat hun inkomen wordt aangepast aan de zwaarte van het vak en de verantwoordelijkheid die zij dragen. Het inkomensniveau is jaren geleden vastgesteld en sindsdien is er in het werk veel veranderd. De druk op de huisartspraktijk is toegenomen door de wachtlijsten elders in de zorg, door kortere ziekenhuisopnames, door behandeling en begeleiding van patiënten die vroeger elders werden behandeld en doordat de veroudering van de bevolking leidt tot een toename van de vraag naar huisartsenzorg.Persvoorlichting:
Voor landelijke informatie kunt u contact opnemen met de Landelijke Huisartsen Vereniging
Paul Wouters, telefoon (030) 2823709
Fulco Seegers, telefoon (030) 2823710

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie