Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eiwit verhoogt cholesterol-uitscheiding

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Eiwit verhoogt cholesterol-uitscheiding

Voor veel stoffen, zoals afvalproducten maar ook bepaalde geneesmiddelen, is uitscheiding in de gal de laatste stap voor de uiteindelijke verwijdering uit het lichaam via de darmen. Ir. Guido Hooiveld deed onderzoek naar de mechanismen die ten grondslag liggen aan dit proces. Bij zijn dierexperimentele onderzoek vond hij bovendien een manier om de uitscheiding van cholesterol uit het lichaam te verhogen. De huidige geneesmiddelen verlagen het cholesterolgehalte in het bloed door de opname van cholesterol door de lever te bevorderen. Maar hierbij blijft het cholesterol achter in het lichaam. De promovendus ontdekte dat de lever na het toedienen van statines (cholesterolverlagende geneesmiddelen) versneld een bepaald transporteiwit (Mdr2) aanmaakt. Dit Mdr2 zorgt ervoor dat fosfolipiden vanuit de levercellen in de gal komen; fosfolipiden in de gal zijn weer noodzakelijk voor het vervoer van cholesterol naar de darmen. Als gevolg van de verhoogde aanmaak van het eiwit kan het lichaam meer cholesterol uitscheiden.

Om te weten hoe stoffen in de gal worden uitgescheiden, moet duidelijk zijn hoe de transporteiwitten werken, en ook wanneer deze door de lever worden aangemaakt. Zo kan voorspeld worden wat er gebeurt met de gal als zo'n eiwit sterk verminderd aanwezig is (bijvoorbeeld tijdens een bacteriële infectie), of zelfs geheel afwezig is (bijvoorbeeld in mensen met een foutje in het DNA dat voor zo'n eiwit codeert). Daarnaast kan zo beter ingeschat worden of bepaalde geneesmiddelen snel of juist langzaam uit het lichaam worden verwijderd, of dat ze de uitscheiding van elkaar of andere stoffen beïnvloeden. Hooiveld vergeleek de transporteigenschappen van de verschillende transporteiwitten (P-glycoproteïnes) van de mens en rat en vond opmerkelijke verschillen. Inzicht in de verschillen (of overeenkomsten) tussen deze eiwitten voor wat betreft hun transporteigenschappen is van belang bij het ontwikkelen en testen van nieuwe geneesmiddelen, omdat nu gegevens uit experimenten met proefdieren beter naar de mens vertaald kunnen worden. Hooiveld ontrafelde de mechanismen achter het aan- en uitzetten van de aanmaak van de transporteiwitten. Want in sommige gevallen, zoals bij een bacteriële infectie, maakt het lichaam minder transporteiwitten aan, wat een verstoring in de afvoer van afvalstoffen tot gevolg heeft. De promovendus ontdekte onder meer een genetisch mechanisme dat de lever beschermt tegen een schadelijke opeenhoping van afvalstoffen als gevolg van een verstoorde afvoer via de gal. /IMK

Hooiveld (Nijmegen, 1971) studeerde moleculaire wetenschappen aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij voerde zijn onderzoek uit binnen een langlopend samenwerkingsverband tussen de afdeling Farmacokinetiek & Drug Delivery en de afdeling Maag-, Darm- en Leverziekten. Beide groepen zijn ondergebracht in de onderzoekschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration). Hooiveld is nu postdoc bij de afdeling Kindergeneeskunde.

Datum en tijd

vrijdag 15 december 2000, 14.15 uur

Promovendus

ir. G.J.E.J. Hooiveld, tel. (050)361 32 36, fax (050)361 93 06, e-mail: (g.hooiveld@med.rug.nl) (werk)

Proefschrift

P-glycoproteins and hepatobiliary secretion: studies on cloning, function, and expression

Promotores

prof.dr. D. K.F. Meijer en prof.dr. P.L.M. Jansen

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie