Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

KRO De Wandeling over strijd oorlogsweduwe

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


Afzender: (wandeling@kro.nl)

Contactpersoon: Tom Dirks

Maya-weduwe in KRO De Wandeling

Datum: 15 + 17 december 2000

KRO De Wandeling maand lang in teken van solidariteit: Oorlogsweduwe strijdt zelf voor rechtvaardigheid.

"Ik word vooral gedreven door de hoop dat mijn kinderen in de toekomst een beter leven zullen hebben. Dat ze niet hoeven te lijden zoals wij." Rosalina Tuyuc strijdt er al jaren voor dat de burgeroorlog in Guatemala als misdaad wordt erkend. Een oorlog die 200.000 slachtoffers maakte. Haar vader en haar man zijn 18 jaar geleden door de militaire machthebbers ontvoerd. "Samen met zeven godsdienstonderwijzers. Drie zijn er vermoord teruggevonden, van de anderen hebben we nooit meer iets vernomen..."

Lucette Verboven praat met Rosalina Tuyuc over haar strijd en de tegenwerking van de oud-machthebbers. Ze is een van de oprichters van CONAVIGUA, een organisatie van oorlogsweduwen, waarin zij als Maya-indiaan 12.000 inheemse vrouwen vertegenwoordigt. "Dat het ons gelukt is om de genocide als misdaad erkend te krijgen is onderdeel van de strijd die ons land levert voor heel Latijns-Amerika. Het zal ook een voorbeeld zijn voor de rechtvaardigheid in de hele wereld." In KRO De Wandeling vertelt Rosalina Tuyuc hoe het haar gelukt is om het leven weer op te pakken en het zelfs tot parlementariër te brengen.

KRO De Wandeling, vrijdag 15 december 16.30 uur, Nederland 1. (HH. op zondag 17 december 09.30 uur)

KRO

Postbus 23000

1202 EA

Hilversum

Telefoon: 035 671 35 27reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie