Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling: Woonconcepten uit San Francisco Bay Area

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 23 november 2000

California Dreaming
Woonconcepten uit de San Francisco Bay Area

tentoonstelling

15 december 2000 tot en met 21 januari 2001

Vanaf 15 december 2000 zijn in de Bovenzaal van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) foto's te zien van de nieuwste woonontwikkelingen in de San Francisco Bay Area. De foto's zijn gemaakt door Brian Rose en komen uit het boek 'California Dreaming. Woonconcepten uit de San Francisco Bay Area' (NAi Uitgevers). Dit boek van planologe Louise de Rooij heeft als uitgangspunt de steeds hogere eisen die de Nederlandse woonconsument aan woning en wijk stelt. Omdat in Nederland weinig ervaring is met bouwen en plannen volgens de specifieke eisen van consumenten, zijn De Rooij en haar mede-auteurs op zoek gegaan naar voorbeelden in het consumentenparadijs bij uitstek, de Verenigde Staten. Ze kwamen uit in de San Francisco Bay Area, een gebied dat qua grootte, inwonertal en economische groei vergelijkbaar is met de Randstad. Op de kleurenfoto's, één bij één meter groot, zijn voorbeelden te zien van Amerikaanse woonconcepten zoals de werkwoning, de hotelwoning, de voorzieningenwoning en verschillende vormen van 'Community Development', oftewel grootschalige woonprojecten.

loft De werkwoning, of loft, is ontwikkeld om werk en wonen te combineren. Lofts zijn grote appartementen, vaak gesitueerd in voormalige fabriekshallen, pakhuizen en loodsen. Ze trekken vooral kunstenaars en zelfstandige ondernemers aan. Op de tentoonstelling is ondermeer een foto te zien van een loft-complex in een voormalige conservenfabriek.
Een hotelwoning is een tijdelijk thuis voor de mobiele werknemer. In San Francisco kan via internet een woning op maat worden besteld, die meestal binnen twee weken beschikbaar is.

voorzieningen-woning De voorzieningenwoning kent twee uitersten. Aan de onderkant van de markt vallen in deze categorie de zogenaamde opstapwoningen. Deze gesubsidieerde wooncomplexen met voorzieningen als kinderopvang en gratis computers zijn bedoeld om arme gezinnen op weg te helpen naar een beter bestaan. Voor rijke Amerikanen is er de verwenwoning. Extra voorzieningen zoals tennisbanen, een filmzaal en een stomerij, zijn hier een marketinginstrument.

gated communities Bekendste voorbeeld van Community Development zijn de zogenaamde 'Gated Communities', de speciaal voor angstige én koopkrachtige burgers gebouwde wijken met een hoog hek eromheen. Maar op de tentoonstelling zijn ook andere voorbeelden te zien van deze wijken op maat, zoals 'Sun City for Active Adults', een seniorenwijk zonder hekken, maar wel midden in de woestijn.California Dreaming. Woonconcepten uit de San Francisco Bay Area. Louise de Rooij (essay), Brian Rose (foto's & essay), Ad Hereijgers (essay) en Han Michel (essay), NAi Uitgevers, 96 pagina's, NLG 34,50.

meer informatie NAi publieksinformatie

Voor nadere informatie en beeldmateriaal kunt u zich wenden tot de afdeling communicatie van het NAi (Angeli Poulssen, Martine Heijnen, Astrid Karbaat, Cornelis Krul), tel 010-4401271, fax 010-4366975, e-mail: (info@nai.nl).


index persberichten
NAi
Nederlands Architectuurinstituut - Museumpark 25 - 3015 CB Rotterdam tel. 010-4401200 - fax 010-4366975 - (info@nai.nl)

veranderd: donderdag, 30 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie