Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toerisme gezonde basis voor economie Aruba

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

00/106 13-12-2000

Arubaanse minister van Financiën promoveert aan Universiteit Twente

Toerisme gezonde basis voor economie Aruba

Het toerisme op Aruba uit landen als de Verenigde Staten, Nederland en Venezuela biedt een gezonde basis voor de toekomst van het eiland. Dit stelt de Arubaanse minister van Financiën Robertico (Tico) Croes naar aanleiding van zijn promotie-onderzoek uitgevoerd bij de faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente. Minister Croes hoopt vrijdag 15 december a.s. te promoveren op zijn dissertatie "Anatomy of Demand in International Tourism".

Het onderzoek van Croes betreft een analyse van de relatie tussen het prijspeil op Aruba en de aard en omvang van toeristenstromen uit drie landen: de Verenigde Staten, Nederland en Venezuela. Het onderzoek heeft een voorspelmodel opgeleverd waarmee economische effecten van het Arubaans toerisme beter beoordeeld en geanalyseerd kunnen worden.

Aruba kent een sterke vorm van luxe-toerisme, dat zich weinig laat beinvloeden door prijsveranderingen, constateert Croes. Vaak wordt aangenomen dat er meer toeristen komen als de prijzen laag zijn, maar de prijzen in Aruba hebben nauwelijks invloed op de stroom toeristen. De toeristen uit Nederland en de Verenigde Staten laten zich niet leiden door de hoogte van de wisselkoers. Dit geldt in mindere mate voor toeristen uit Venezuela. Croes: " Omdat de prijzen geen beslissende factor zijn in de eisen die toeristen stellen, moet Aruba de prijzen niet teveel vergelijken met andere landen in het Caraïbisch gebied. Het verlagen van de prijzen zorgt namelijk pas voor meer toeristen als het drastisch gebeurt en de prijzen in Aruba beduidend lager zouden komen te liggen dan in omringende landen."

Toekomstverwachting

Naar aanleiding van zijn onderzoek zegt Minister Croes dat overheid en bedrijfsleven in Aruba zelfs ruimte hebben om de prijzen te verhogen. De minister verwacht dat met het toerisme het welvaartsniveau op Aruba zodanig kan stijgen dat financiële steun van andere landen en internationale organisaties niet meer nodig is. Hij adviseert om één marketing-strategie te ontwikkelen voor toeristen uit alle landen. Tot nu toe worden de toeristen in de Verenigde Staten op een andere manier geworven dan in Nederland en daar gebeurt het weer anders dan in Venezuela. Aruba moet één gezicht krijgen. Het voorspelmodel dat als resultaat van het onderzoek door Croes wordt gepresenteerd is een instrument om een dergelijke strategie te onderbouwen.

Robertico Croes is sinds 1998 Minister van Financiën van Aruba en sinds vorig jaar partijleider van de Arubaanse VolksPartij (AVP). Hij studeerde eerst in Colombia en behaalde zijn Masters Degree in 1985 aan de University of South California in de Verenigde Staten. Van 1994 tot 1997 was Croes minister van Economische Zaken en Toerisme. In die periode is contact gelegd met de Universiteit Twente. Promotor is prof. dr. P.B. Boorsma, hoogleraar Openbare Financiën aan de faculteit Bestuurskunde van de Universiteit Twente.

Minister Croes verblijft momenteel in Nederland. Contactpersoon voor nadere informatie: Wiebe van der Veen, dienst Communicatie en Transfer, telefoon: 053 4894075.

© Universiteit Twente 1997-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie