Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

De Singel als nieuw monument Leiden

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Sprekend Steen

'Mooi zo'n monument, maar het tocht zo!'

'Hoezo monument?' Groep acht van R.K. Basisschool De Singel vindt het maar flauwekul. Leerling Danny wil wél alles weten. 'Hebben we hier iets speciaals? Wij hebben thuis ook een oude meterkast en een luik in de vloer.' 'Nee', zegt meester Willem, 'daar gaat het niet om. Het gaat om oude kunst.' 'Oh', zegt Danny.

De Singel is sinds dit voorjaar een heus monument. Bij de waardering van de voormalige Heilig Hartschool werd vooral gekeken naar de cultuurhistorische waarde voor de stad Leiden. Als gewone voorbijganger ziet je een mooi schoolgebouw, opvallend gelegen aan de drukke Herensingel. Stap je naar binnen, in één van de twee klassieke portalen, dan kom je in een échte school: volgeplakte muren en ramen, een kerstboom in ieder lokaal. Maar vooral die bekende geur, waardoor je weer even terug bent op je eigen lagere school. Zijn het de natte jassen aan de ijzeren kapstokjes? Is het het linoleum van de vloer? Of zijn het toch die tassen met gymschoenen van alle kinderen?

Goed beschadigd
'Hé, rustig lopen. Je weet het, hè.' 'Ja, juf.' Directeur Anne-Marie de Ligny is voor de kinderen nog altijd 'juf'. 'En best een strenge juf, hoor. Ze moeten zich aan de regels houden.' Ze wijst op het lijstje aan de muur: '1. In de gang loop je rustig. 2. Jas en tas aan de kapstok. 3. Rustig de klas in en daar wachten. 4. Altijd in de rij naar buiten. 5. Luisteren naar álle juffen en meesters.' Die regels zijn er niet zomaar, zegt De Ligny. 'Jij hebt het over een monument, ik over een oud gebouw. Met alle moois, maar ook alle nadelen van oud. Die trappen bijvoorbeeld: gemaakt van keihard steen. Daar moet je niet op vallen, want dan ben je goed beschadigd. Ik vind dat graniet best mooi, maar ik kijk er met een andere blik naar. Als schoolhoofd. Datzelfde geldt voor de rest van het interieur. Prachtig die oorspronkelijke staat, maar alle ramen tochten. Wij zouden wel kunststof kozijnen willen, maar ja, dat kan nou natuurlijk niet meer, nu we monument zijn.'

Engelen
De Singel is een echte wijkschool. Bijna alle 214 leerlingen wonen in de achterliggende wijk, Leiden-Noord. Het schoolgebouw uit 1924 bestaat uit twee identieke vleugels, een jongens- en een meisjesvleugel, met ertussen het gymnastieklokaal. De Zusters van de Liefde zwaaiden de scepter in de meisjesschool. De namen van de zusters deden aan engelen denken, maar 'waren vaak in tegenspraak met de mannelijke hardheid der handen', zo schrijft een oud-leerling in de reüniekrant, die verscheen bij het 75-jarig bestaan. Geen strenge zusters meer op de Heilig Hartschool. Hoewel? Groep acht gaat naar buiten voor het speelkwartier. Meester Willem buldert: 'Eerst in die rij en dan twee aan twee de trap af. Ook jullie.'

Plaquette

Naam: De Singel
Bouwjaar: 1924
Architecten: Leo en Jan van der Laan
Opvallend: hooggeplaatste ramen, zodat de kinderen niet naar buiten kunnen kijken.

Sprekend Steen in kaart gebracht
Leiden telt 199 'jonge monumenten' die zijn gebouwd tussen 1850 en 1940. Veel van deze stadsparels zijn ontmoetingsplaatsen geworden. De Stadskrant wijdt een serie reportages aan deze sociale ankers van Leiden. Vandaag deel 7: R.K. Bassisschool De Singel aan de Herensingel.

Rustig en ordelijk lopen de leerlingen van groep 8 naar beneden. Rennen mag niet, want de monumentale trap is van keihard graniet. Foto: Wim van Noort.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie