Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ministerraad stemt in met af wijken van arbeidstijdenbesluit

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht Ministerraad
15 december 2000

MINISTERRAAD STEMT IN MET MOGELIJKHEID OM AF WIJKEN VAN

ARBEIDSTIJDENBESLUIT

Het wordt mogelijk om af te wijken van de zogeheten consignatie- of beschikbaarheidsregeling in het Arbeidstijdenbesluit, indien sociale partners hierover in collectief overleg overeenstemming bereiken. De ministerraad heeft ingestemd met de door minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorgestelde wijziging van het Arbeidstijdenbesluit waarin de afwijkingsmogelijkheden worden opgenomen.

Als een werknemer geconsigneerd is mag de dagelijkse rusttijd, zoals voorgeschreven in de wet, worden onderbroken om bij een oproep aan het werk te gaan. In een aantal sectoren wordt de huidige regeling door werknemers als weinig flexibel ervaren. De afwijkingsmogelijkheid maakt het mogelijk om het aantal van 14 te consigneren dagen te spreiden over vier weken. Het spreiden van het aantal te consigneren dagen kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een rooster te maken waarbij werknemers op een vaste dag of dagen geconsigneerd zijn. Bij de combinatie van arbeid en zorg, maar ook bij andere activiteiten, bijvoorbeeld sport, kan het voor een werknemer minder belastend zijn om op vaste dagen geconsigneerd te zijn en dus op vaste dagen vrij.

Ook wordt het voor sociale partners mogelijk om af te spreken dat een werknemer gemiddeld 45 uur per week werkt (gewone werktijd en oproepen). Maar dat kan alleen als er voor gezorgd wordt dat een werknemer weinig geconsigneerd wordt dan wel dat hij voldoende rust krijgt als hij in de nacht wordt opgeroepen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat de wijziging van het Arbeidstijdenbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 15.12.2000.
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie