Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Pensioenrechten blijven gelden voor werknemers in buitenland

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Persbericht Ministerraad
15 december 2000

WERKNEMERS DIE NAAR HET BUITENLAND VERTREKKEN BEHOUDEN GELIJKE

AANSPRAKEN OP AANVULLENDE PENSIOENRECHTEN

Deelnemers in een pensioenregeling die na het einde van hun dienstverband het land verlaten, behouden dezelfde aanspraken op hun opgebouwde aanvullende pensioenrechten als iemand in een vergelijkbare situatie in Nederland. Dit geldt voor alle vormen van ondernemings-, bedrijfs- en beroepspensioenregelingen en vergelijkbare regelingen die bedoeld zijn om een aanvullend pensioen te verschaffen aan werknemers of zelfstandigen.

Dit staat in het wetsvoorstel ter implementatie van de EU-richtlijn over het vrij verkeer van pensioenen van staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De richtlijn heeft betrekking op een aantal onderwerpen in relatie tot aanvullende pensioenen. Het gaat om het behoud van verworven pensioenrechten, grensoverschrijdend betalingsverkeer, detachering en de plicht van pensioenuitvoerders om de deelnemers informatie te verschaffen.

Er bestaat al Europese wetgeving ter bescherming van de socialezekerheidsrechten voor wettelijke pensioenregelingen, zoals AOW en Algemene Nabestaandenwet. Die regels zijn echter niet geschikt voor aanvullende pensioenregelingen. Aangezien het wenselijk wordt geacht dat ook voor aanvullende pensioenen de belemmeringen voor mobiliteit van werknemers worden weggenomen, heeft de Europese Commissie hiervoor een richtlijn voorgesteld.

De Europese richtlijn verplicht de lidstaten ook om er voor te zorgen dat werknemers die tijdelijk in het buitenland gedetacheerd zijn, het deelnemerschap in de pensioenregeling kunnen voortzetten in het land van waaruit zij worden uitgezonden. Een Nederlandse werknemer die tijdelijk in het buitenland werkt, kan niet gedwongen worden om tegelijkertijd deel te nemen in de pensioenregeling in het buitenland.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 15.12.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie