Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verkoop vuurwerk Gemeente Zwijndrecht

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Zwijndrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zwijndrecht

Vuurwerk en veiligheid

Nog enkele weken en dan is het weer Oud en Nieuw. Een feest wat gevierd wordt met oliebollen, champagne en......vuurwerk. Voor een veilig gebruik van het laatst genoemde gelden een aantal regels. Hieronder een overzicht.

Verkoop
De verkoop van vuurwerk is alleen toegestaan op de laatste drie werkdagen van het jaar. Voor dit jaar betekent dat 28, 29 en 30 december. Op andere dagen is de verkoop strafbaar. De opslag en verkoop van vuurwerk is aan strenge regels gebonden. Er mag bijvoorbeeld maar een beperkte hoeveelheid vuurwerk in de verkoopruimte aanwezig zijn en de opslag moet in speciaal beveiligde ruimtes gebeuren. Er mag dus niet zomaar overal vuurwerk verkocht worden. De verkoper dient in het bezit te zijn van een geldige vergunning en de verkooppunten worden vooraf door de milieudienst en de brandweer gecontroleerd. In Zwijndrecht zijn vijf erkende verkooppunten. Vuurwerk mag alleen verkocht worden aan personen van 16 jaar en ouder.

Vuurwerkeisen
Deugdelijk vuurwerk moet aan een aantal eisen voldoen voordat het in Nederland verkocht mag worden. Het moet gekeurd worden door de Keuringsdienst van Waren. Zo heeft goedgekeurd vuurwerk altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing en een lont. De lont dient ervoor om de ontsteker tijd te geven voldoende afstand te nemen van het vuurwerk (6 meter is de veilige grens). Voldoet het vuurwerk niet aan de hier genoemde eisen dan is het zeker illegaal. Strijkers hebben geen lont en zijn dus illegaal vuurwerk en daarom verboden. Door het ontbreken van een lont kan je niet zien hoeveel tijd er is voor hij knalt en dat maakt hem extra gevaarlijk.

Afsteken
Steek, in verband met de veiligheid, vuurwerk altijd aan met een aansteeklont of sigaret. Ontsteek het alleen buitenshuis. Houdt vuurwerk nooit in de hand maar zet pijlen in een fles gevuld met water of zand en steek ander vuurwerk aan op de grond. Speel niet met vuurwerk en steek `weigeraars' niet nogmaals aan. Om te voorkomen dat kinderen met niet afgegaan vuurwerk gaan experimenteren moeten weigeraars niet op straat maar in de vuilnisbak gegooid worden. Bijna een kwart van alle vuurwerkongevallen gebeurt op Nieuwjaarsdag, wanneer kinderen op zoek gaan naar niet geknald vuurwerk en dit proberen af te steken. Vuurwerk afsteken mag niet altijd. Het is alleen toegestaan op Oudjaarsdag vanaf 10.00 uur tot 02.00 uur Nieuwjaarsdag. Hiermee wordt overlast voor mensen en dieren beperkt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie