Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamer stelt ongevallen in Zwitserland aan de kaak

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Volksunie

Kamer stelt rechtsonzekerheid bij (verkeers)ongevallen in Zwitserland aan de kaak (15/12/00)

Op initiatief van de Kamerleden Els Van Weert (VU-ID)en Fientje Moerman (VLD) besliste de Kamer van Volksvertegenwoordigers niet over te gaan tot de goedkeuring van het Akkoord tussen de regering van het Koninkrijk België en de Zwitserse Bondsraad inzake samenwerking bij de aanwending van kernenergie voor vredelievende doeleinden en met de Uitwisseling van brieven, ondertekend te Bern op 3 juli 1992. Dit akkoord wordt terug verwezen naar de commissie Buitenlandse Zaken.

Beide parlementairen willen hiermee een signaal geven aan Zwitserland inzake de problematiek van de schadeloosstelling van EU-onderdanen bij (verkeers)ongevallen in Zwitserland.

Lacunes in de Zwitserse wetgeving maken het immers mogelijk dat de verzekeringsmaatschappijen in dat land gedurende lange tijd de toekenning van schadevergoedingen, voortvloeiend uit de burgerlijke aansprakelijkheid, voor zich uit kunnen schuiven. Op die manier dwingen ze de niet-Zwitserse slachtoffers tot een kostelijke en lange juridische procedureslag. Er zijn zelfs gevallen waarin de slachtoffers tot tien jaar moeten wachten op een schadevergoeding die ternauwernood volstaat om de kosten van de procedure te dekken. De rechtsonzekerheid die zo ontstaat, treft ook EU-onderdanen die het slachtoffer zijn van (verkeers)ongevallen in Zwitserland. Elk jaar bezoeken 800.000 Belgen Zwitserland om professionele en toeristische redenen.

Deze problematiek werd eerder aangekaart door Europees Parlementslid Bart Staes.

Auteur:
Kamerfractie
Els Van Weert, Volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Els Van Weert
Telefoon: 0477/26 62 40
Fax: 03/488 26 88
E-post: (els.vanweert@volksunie.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie