Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bve Raad verheugd over kwaliteitsverbetering examens mbo

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
De Bilt, vrijdag 15 december 2000

Bve Raad verheugd over kwaliteitsverbetering examens mbo

De Bve Raad constateert dat de kwaliteit van de examens beroepsonderwijs sterk gestegen is. In het examenverslag 2000 van de inspectie wordt vastgesteld dat 65% van de opleidingen voldoet aan de kwaliteitseisen. Dat is een verdubbeling t.o.v. de situatie het afgelopen jaar. Bij die onderdelen van het examen waarbij onafhankelijke exameninstellingen de examens van de ROC's beoordeelden voldeed zelfs 76% van de examens aan de eisen. Daarmee heeft het beroepsonderwijs aangetoond dat het in staat is in korte tijd een enorme kwaliteitsverbetering tot stand te brengen. De Bve Raad is ervan overtuigd dat het de sector lukt om in 2001 nagenoeg volledig aan de eisen te voldoen. De Bve Raad heeft met de minister afgesproken dat de aangesloten leden een extra inspanning leveren om dat resultaat te bereiken.

In het inspectieverslag wordt gewezen op de mogelijkheid dat kandidaten met dezelfde prestaties op het ene ROC slagen en op een andere zakken. Als de ROC's er in slagen om ook wat dit betreft een gemeenschappelijke standaard te realiseren levert het middelbaar beroepsonderwijs een unieke prestatie. Het is immers inherent aan het Nederlandse onderwijssysteem dat de schoolbeoordeling (het schoolonderzoek) een grote rol speelt bij de totstandkoming van het eindcijfer. Volledig overeenkomstige normering en vergelijkbaarheid van examinering bestaan in Nederland niet. Het beroepsonderwijs zou daarmee een landelijke standaard introduceren.

De inspectie stelt tevens vast dat alle instellingen die het afgelopen onvoldoende scoorden inmiddels voldoen aan de eisen. De Bve Raad neemt de waarneming van de inspectie, dat het management van instellingen nog te weinig betrokken zijn bij de kwaliteitsbewaking van de examens, zeer serieus. Dat geldt ook voor de wijze waarop de praktijkonderdelen van de opleiding worden geëxamineerd. De aangesloten leden hebben afspraken gemaakt om hierin substantiële verbetering te brengen.

De Bve Raad is vooral blij met de uitkomsten van het inspectieonderzoek omdat het beroepsonderwijs over de volledige breedte (vmbo, mbo en hbo) op dit moment een speerpunt vormt binnen het overheidsbeleid m.b.t. de versterking van het onderwijs en scholing van werknemers. De Raad vertrouwt erop dat de tweede kamer bij haar discussie over de bve-sector in het vroege voorjaar ook de uitkomsten van het inspectierapport zal waarderen.

De Bve Raad is de brancheorganisatie van de ROC's, instellingen voor middelbaar beroepsonderwijs en educatie)

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie