Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Heijmans en IBC bereiken principe-akkoord over samengaan

Datum nieuwsfeit: 15-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Heijmans N.V.
Zoek soortgelijke berichten
Heijmans N.V.

15 december 2000
HEIJMANS EN IBC BEREIKEN PRINCIPE-AKKOORD OVER SAMENGAAN

´s Hertogenbosch - De raden van bestuur van Heijmans N.V. en Koninklijke IBC b.v., beide actief in bouw, vastgoed en aanverwante industrie, maken bekend dat zij een principe-akkoord hebben bereikt over het samengaan van beide ondernemingen middels overname door Heijmans van alle uitstaande aandelen IBC.

Heijmans en IBC zijn deels actief op dezelfde markt, te weten die voor wonen en werken. Deze markt heeft naar schatting een omvang van Euro 28 miljard. Heijmans realiseert in dit segment in 2001 een omzet van ongeveer Euro 950 miljoen, IBC ongeveer Euro 575 miljoen (vóór intercompany-eliminatie). De nieuwe combinatie zal derhalve een marktaandeel kennen van ongeveer 5% en wordt daarmee één van de grootste aanbieders op de Nederlandse markt voor wonen en werken.

Op deelmarkten vullen beide bedrijven elkaar goed aan. Heijmans realiseert ruim 70% van de omzet in deze sector in woningbouw, terwijl IBC 70% van de omzet haalt uit utiliteitsbouw.
Heijmans realiseert ruim 45% uit eigen ontwikkeling, voornamelijk in woningbouw op Vinex-locaties. IBC haalt ongeveer 27% uit eigen ontwikkeling en is vooral sterk in binnenstedelijke ontwikkeling. IBC beschikt over een werkvoorraad van bijna 9.000 woningen en circa 225.000 m2 commercieel vastgoed.

Heijmans en IBC versterken elkaar tevens in België, waar IBC actief is in woning- en utiliteitsbouw en Heijmans voornamelijk in grond-, weg- en waterbouw. De combinatie realiseert hier straks, vóór intercompany eliminatie, een omzet van Euro 255 miljoen.

In de toeleveringsindustrie heeft IBC zich recentelijk versterkt met enkele bedrijven. Heijmans en IBC realiseren gezamenlijk in 2001 in de sector Industrie en Productie een omzet van ongeveer Euro 200 miljoen vóór intercompany eliminatie.

Heijmans Bouw en Vastgoedontwikkeling en IBC kennen een decentrale organisatiestructuur. Daar uitgegaan wordt van volledige integratie van beide ondernemingen, is een behoorlijke kostensynergie te realiseren. Heijmans biedt werk aan ruim 7.000 werknemers waarvan circa 1.700 in de markt voor wonen en werken. IBC heeft ruim 2.300 medewerkers waarvan circa 1.750 in de markt voor wonen en werken. In België biedt Heijmans werk aan ruim 1.300 medewerkers, IBC heeft daar ongeveer 250 werknemers. Het samengaan van beide ondernemingen en het invullen van de groeidoelstellingen zullen, gezien de grote behoefte aan management en personeel, geen negatieve invloed hebben op de werkgelegenheid.
Heijmans N.V. neemt alle aandelen Koninklijke IBC b.v. over tegen betaling in contanten. Ter financiering van de overnamesom zal Heijmans voor ongeveer Euro 44 miljoen aandelen emitteren. Hiertoe zal in april 2001 een prospectus verschijnen. Naar verwachting betekent dit een toename van het aantal uitstaande aandelen met ongeveer 2,2 miljoen (bijna 10%). Het resterende gedeelte van de koopsom zal worden gefinancierd uit leningen, waarvan een gedeelte een achtergesteld karakter zal hebben.

Resultaten 2000
Heijmans gaf eerder aan voor geheel 2000 een netto winst te verwachten van Euro 45,3 miljoen met een winst per aandeel van Euro 2,32. Thans maakt Heijmans bekend voor geheel 2000 een netto winst te verwachten van Euro 48 miljoen (+ 40% ten opzichte van 1999) met een winst per aandeel van Euro 2,45 (+ 38% ten opzichte van 1999).

Resultaten 2001
De nieuwe combinatie zal een omzet realiseren van circa Euro 2,25 miljard in 2001. Daarmee bereikt Heijmans de voor 2003 ten doel gestelde omzet reeds in 2001. De rentabiliteit in procenten van de omzet zal in 2001 ruim 3% bedragen. Heijmans handhaaft de voor 2003 ten doel gestelde netto-marge van 3,5%. Overeenkomstig eerdere mededelingen zal de te betalen goodwill vanaf 2001 worden geactiveerd en afgeschreven in een periode van 20 jaar. De winst per aandeel van Heijmans N.V. zal in 2001, na uitgifte van circa 2,2 miljoen nieuwe aandelen, uitkomen op ongeveer Euro 3,20. Het dividend van 40% op gewone aandelen (na cumulatief preferent dividend) zal vanaf 2001 (over het boekjaar 2000) plaatsvinden in contanten zodat geen verwatering zal plaatsvinden uit hoofde van emissie van stock-dividend.

De ondernemingsraden van beide ondernemingen zijn inmiddels om advies gevraagd over de overname van IBC door Heijmans. Vakorganisaties, SER en NMa zijn geïnformeerd. Vanaf heden zal een due diligence onderzoek plaatsvinden bij IBC. Partijen verwachten de samenwerking te kunnen formaliseren medio maart 2001. De transactie zal plaatsvinden met terugwerkende kracht tot 1 januari 2001.

15 december 2000

s Hertogenbosch

Raad van bestuur Heijmans N.V. en Raad van bestuur Koninklijke IBC b.v.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie