Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Expositie Een kijk op Suriname in Teylers Museum

Datum nieuwsfeit: 16-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

november 2000

PERSBERICHT

EEN KIJK OP SURINAME
Tekeningen en kijkkasten van Gerrit Schouten (1779-1839)

Duur expositie : 16 december 2000 t/m 18 maart 2001

Open : di-za 10-17 uur, zon- & feestdagen 12-17 uur. Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten

Toegang : fl. 10,-; CJP fl. 5,-; 5-18 jr fl. 2,50; groepen fl. 7,50, MJK/Haarlem Pas gratis

Adres : Spaarne 16, Haarlem, tel. 023-531 90 10 fax 023-5342004

Internet / email : www.teylersmuseum.nl / (teyler@euronet.nl)

Op 25 november 2000 is het precies 25 jaar geleden dat Suriname tot een onafhankelijke republiek werd uitgeroepen. Ter gelegenheid hiervan organiseert Teylers Museum, in samenwerking met het Surinaams Museum te Paramaribo, een tentoonstelling over de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten (1779-1839). Hij is in Nederland vooral bekend geworden als maker van diorama's die het Suriname van zijn tijd laten zien. Een groot aantal van zijn 'kijkkasten', met voorstellingen van Indianenkampen, slavendansen, stads- en plantagegezichten, is deze winter in Teyler te bewonderen. Daarnaast zijn er kleurrijke botanische en zoölogische tekeningen van Schoutens hand tentoongesteld. Een deel van deze tekeningen is afkomstig uit Paramaribo en wordt nu voor het eerst in Nederland getoond. Tezamen met het werk van andere 19de-eeuwse kunstenaars, zoals Bray, Borret, Benoit en Winkels, brengt de tentoonstelling niet slechts aspecten van de natuur en cultuur van Suriname in beeld, maar geeft ze tevens inzicht in de Surinaamse koloniale samenleving.

Gerrit Schouten werd geboren in 1779 en heeft zijn hele leven in Paramaribo gewoond. Hij was een zoon van de Nederlander Hendrik Schouten en de vrije kleurlinge Suzanna Hanssen. Zijn vader, afkomstig uit Amsterdam, had een justitiële functie maar werd vooral bekend als dichter, uitgever en acteur. In de raciale samenleving ondervond de jonge Schouten veel weerstand. Zijn vakmanschap bewees echter dat een kleurling wel degelijk talenten kon hebben, tegen alle gangbare vooroordelen in. Schouten was dan ook de eerste creoolse beeldend kunstenaar die erkenning kreeg in het 19de-eeuwse Suriname. Schouten werkte, net als Maria Sybilla Merian ruim een eeuw voor hem, voor wetenschappers en onderzoekers van zijn tijd. Het resultaat zijn prachtige botanische studies die de plant in ontwikkeling van bloemknop tot vrucht laten zien en zeer natuurgetrouwe dierstudies. Zijn driedimensionale kijkkasten, de zogenoemde diorama's, werden tijdens Schoutens leven al hogelijk gewaardeerd. In 1828 ontving Schouten van koning Willem I een gouden medaille voor zijn gehele artistieke oeuvre.

In de maanden januari, februari en maart 2001 zullen bekende Nederlanders van Surinaamse afkomst, zoals televisiepresentator Humberto Tan en auteur Ellen Ombre, rondleidingen op zondagmiddag over de tentoonstelling verzorgen. Voor meer informatie verwijzen wij naar onze website www.teylersmuseum.nl

Over het werk van Gerrit Schouten verscheen in 1999 de publicatie: Clazien Medendorp, Gerrit Schouten (1779-1839), Botanische tekeningen en diorama's uit Suriname, Amsterdam, KIT

Voor persdia's en meer informatie kunt u contact opnemen met de Afdeling Presentatie (023-531 9010).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie