Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Zeeuwen winnen NK debatteren voor middelbare scholieren

Datum nieuwsfeit: 16-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NEDERLANDS DEBAT INSTITUUT

ZEEUWEN winnen NK DEBATTEREN VOOR MIDDELBARE SCHOLIEREN

Marloes Pleijte en Mila Bouwense van de Scholengemeenschap Nehalennia uit Middelburg zijn op zaterdag 16 december Nederlands Kampioen Debatteren voor middelbare scholieren geworden. Voor een publiek van ruim 300 mensen wonnen zij, als tegenstanders van de stelling: 'De kinderbijslag moet vanaf de leeftijd van 12 rechtstreeks aan het kind worden overgemaakt',de zinderende finale van Damien Berkhout en Rene van Seumeren van het Martinus College uit Bovenkarspel. Gedurende de gehele dag streden 16 scholen uit even zoveel steden in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden tijdens de finalerondes van het NK, dat dit jaar voor de derde keer door de Universiteit Leiden in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut werd georganiseerd. Scholieren debatteerden gedurende de dag onder andere over de stellingen:
'Engels moet de voertaal worden aan de Nederlandse universiteiten' en
'Voorafgaand aan de volgende Tweede-Kamerverkiezingen dienen alle lijsttrekkers een maand in het Big Brotherhuis te zitten'. Eerder dit jaar meldden meer dan 100 scholen zich aan voor deelname aan het toernooi. Hieruit werden 32 scholen geselecteerd die allen een training ontvingen van het Nederlands Debat Instituut. In november vonden in Tilburg, Den Haag en Utrecht de voorrondes plaats waarin de 16 finalisten zich plaatsten.

Argumenteren, kritisch luisteren, analyseren en presenteren spelen een steeds belangrijker rol in de maatschappij en ook bij de academische vorming. De Universiteit Leiden heeft een traditie hoog te houden op dit gebied. In het Studiehuis speelt ook op de vwo's mondelinge taalvaardigheid een grotere rol in het vak Nederlands. Het debat is bij uitstek geschikt om deze vaardigheden te oefenen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Renee Simons van de Universiteit Leiden. Tijdens kantooruren 071-5273078, gedurende het weekend 06-28936820.

Voor foto's van de trainingen en additionele informatie over debatteren, www.debatinstituut.nl

16 dec 00 21:00

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie