Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bezetting kernwapenbunker vliegbasis Volkel

Datum nieuwsfeit: 17-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

Afzender
aktiegroep "Alle kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Volkel!"

17-12-2000

BEZETTING KERNWAPENBUNKER VLIEGBASIS VOLKEL

Zojuist zijn acht vredesaktivisten kernwapenbasis Volkel binnengedrongen. Zij hebben een bunker bezet en spandoeken ontrold met "KERNWAPENS" en "OPENHEID OVER KERNWAPENS!", verwijzend de kernwapens die onder hen in de bunker liggen. Zij zullen de aanwezige Amerikaanse militairen vragen hen te informeren over aantal en lokatie van de aanwezige Amerikaanse kernwapens.

Inmiddels is uit diverse hoeken bevestigd dat er atoombommen gestationeerd zijn op vliegbasis Volkel ten behoeve van de laatste kernwapentaak van Nederland *). Met name papieren en kaarten die boven water zijn gekomen tijdens diverse Burgerinspecties geven duidelijk de lokatie aan van de bunkers waar kernwapens zijn opgeslagen.

De aktivisten vinden het onbegrijpelijk dat de regering nog steeds geen openheid geeft over de Amerikaanse atoombommen op Volkel.

Eind jaren 50 zijn er zonder enige democratische inbreng onder andere in Volkel kernwapens gestationeerd. Sindsdien voert de regering een politiek van geheimhouding en stilzwijgen. Ook parlementariers en journalisten krijgen geen antwoord op de vraag "zijn er kernwapens in Nederland?"
Dit valt te kenschetsen als ondemocratisch en onacceptabel.

De aktie is een reactie op de bijeenkomsten van de NAVO- ministers van defensie en buitenlandse zaken afgelopen week in Brussel, waar de NAVO-kernwapenstrategie opnieuw werd bevestigd. Vastgehouden werd aan de aanwezigheid van kernwapens in Europese NAVO-landen waaronder Nederland.

De aktie wordt tevens gehouden uit solidariteit met Susan van der Hijden, die na een Ploegscharenaktie tegen de Britse Trident kernwapensystemen in hechtenis is genomen. (meer info over haar aktie op www.ddh.nl/vrede/kernwapens).


*) meer informatie over de kernwapens op Volkel op www.ddh.nl/vrede/kernwapens.
De papieren die zijn buitgemaakt op vliegbasis Volkel staan op www.contrast.org/onkruit

Voor meer informatie:

Live vanuit de aktie:
Mariette Moors 06-23340820

Over de aktie: Elise Leijten 06-51152499

Beelden van de aktie zijn verkrijgbaar via
Huib Schoonhoven: 033-4654006 Foto's via Thomas Schlijper: 06-55782393

Meer informatie over kernwapens op Volkel:
Karel Koster (Werkgroep Eurobom) 030-2722594 Mark Akkerman (na vrijlating bereikbaar) 06-10328106

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie