Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Doelstelling energiebesparing industrie eerder bereikt

Datum nieuwsfeit: 18-12-2000
Bron: Ministerie van Economische Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Economische Zaken

Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 206
Datum: 18-12-2000

DOELSTELLING ENERGIEBESPARING INDUSTRIE EERDER BEREIKT

Over de periode 1989-1999 is in de industriele sectoren een resultaat geboekt van 20,4% energie-efficiencyverbetering. Daarmee is de doelstelling voor het jaar 2000 (20%) al in 1999 gerealiseerd. De bereikte energiebesparing in de industrie betekent een vermindering van de CO2-uitstoot met 8,5 miljoen ton per jaar.
Dit staat in de rapportage 'Meerjarenafspraken Energie-efficiency - Resultaten 1999' die minister Jorritsma van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De rapportage laat zien hoe de meerjarenafspraken (MJA's) over energie-efficiency in 1999 hebben ontwikkeld. Het is een overzicht van de gerealiseerde energie-efficiencyverbetering: zowel de totale verbetering over alle MJA's als de verbetering per afzonderlijke sector.

MJA's
Sinds 1992 worden in het kader van het energiebesparingsbeleid MJA's over energie-efficiency met uiteenlopende sectoren van het bedrijfsleven afgesloten: industriele sectoren, commerciele dienstverlening, agrarische sectoren en non-profit dienstverlening. Dit zijn vrijwillige afspraken tussen een specifieke branche en de minister van Economische Zaken. De branche verplicht zich tot het leveren van een inspanning om de energie-efficiency binnen een overeengekomen termijn met een bepaald percentage te verbeteren. In totaal waren er per 31 december 1999 29 MJA's met de industrie afgesloten en 14 met niet-industriele sectoren.

Resultaten
Uit de rapportage blijkt dat er grote verschillen zijn tussen datgene wat de industriele sectoren bereikt hebben. Sectoren die hun doelstelling al voor het verstrijken van de MJA-looptijd hebben weten te realiseren zijn: cementindustrie, chemie, industriele natwasserijen, koel- en vrieshuizen, papier- en kartonindustrie, Philips, koffiebranderijen en de suikerindustrie. Sectoren die de doelstellingen voor 2000 waarschijnlijk niet zullen halen zijn de bouwmaterialenindustrie en de lichte industrie. Ook bij de niet-industriele sectoren zijn de resultaten wisselend. De aardolieraffinaderijen en olie- en gaswinningindustrie hebben het doel voor 2000 al gehaald. Binnen de agrarische sector doet vooral de glastuinbouw het goed. De resultaten van de non-profit sector vallen ronduit tegen. Zowel de bereikte resultaten in termen van verbetering van energie-efficiency als het aanleveren van monitor gegevens laten te wensen over.

Toekomst
In het jaar 2000 lopen de meeste MJA's af. Minister Jorritsma wil met de MJA-aanpak doorgaan in de vorm van een 'tweede generatie' MJA's. Daarin komen twee boxen met verschillende typen maatregelen. Box 1 bevat maatregelen die ingrijpen op de procesefficiency. Box 2 bevat alle overige maatregelen, gericht op nieuwe thema's zoals energiezuinig productontwerp, duurzame bedrijventerreinen, externe logistiek en duurzame energie. Het convenant Benchmarking sluit naadloos aan bij de lopende MJA's en is voor de energie-intensieve industrie de opvolger van de MJA. Het convenant is op 6 juli 1999 ondertekend en de deelname van bedrijven verloopt voorspoedig: begin juli 2000 had meer dan tweederde van mogelijk deelnemende bedrijven zich aangemeld. De bedrijven zijn verantwoordelijk voor meer dan 80% van het energieverbruik van de doelgroep van het convenant

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie