Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wachtlijsten speciaal basisonderwijs stabiel gebleven

Datum nieuwsfeit: 18-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Inspectie van het Onderwijs

Inspectie van het Onderwijs

WACHTLIJSTEN SPECIAAL BASISONDERWIJS STABIEL GEBLEVEN

18 december 2000

Op 1 oktober 2000 stonden 500 leerlingen van basisscholen op een wachtlijst voor toelating tot een speciale school voor basisonderwijs. Op dezelfde datum in 1998 en 1999 waren dit er respectievelijk 497 en 501. Ruim een derde van de leerlingen die op 1 oktober 2000 op een wachtlijst stonden, wordt in de loop van het schooljaar 2000-2001 alsnog toegelaten.

Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat vandaag gepubliceerd is. Basisscholen en speciale scholen voor basisonderwijs werken samen in 248 regionale verbanden. Van die samenwerkingsverbanden hebben er 90 te kampen met wachtlijsten. Die verbanden zien als belangrijkste oorzaak van de wachtlijsten het hanteren van een maximale groepsgrootte - meestal ongeveer 17 leerlingen - door speciale scholen voor basisonderwijs. Daarnaast meent ongeveer de helft van de samenwerkingsverbanden onvoldoende greep te hebben op de instroom van leerlingen van buiten het basisonderwijs; het gaat daarbij om scholen voor speciaal onderwijs, medische kinderdagverblijven, jeugdinternaten en peuterspeelzalen.

De inspectie signaleert dat bij de samenwerkingsverbanden op 1 oktober 2000 enkele tientallen thuiszitters bekend waren. Thuiszitters zijn kinderen die tot de doelgroep van een samenwerkingsverband behoren, maar feitelijk geen onderwijs volgen op een basisschool of een speciale school voor basisonderwijs. De inspectie probeert in samenwerking met de leerplichtambtenaren van de desbetreffende gemeenten te bereiken dat deze kinderen met spoed weer naar school kunnen.

home

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie