Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Succesvolle Palestina-demonstratie krijgt snel vervolg

Datum nieuwsfeit: 18-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht - Amsterdam 18 december 2000

VRIJHEID VOOR PALESTINA
Succesvolle Palestina-demonstratie krijgt snel vervolg

Dat de demonstratie 'Vrijheid voor Palestina' van zaterdag 2 december in Amsterdam een vervolg zou moeten krijgen dat was al op voorhand de bedoeling van de organisatoren.

Goed is het dan ook dat de media, onder meer in Het Parool van vrijdag 15-12 en op de Amsterdamse TV-zender AT5 op donderdag 14-12, opnieuw aandacht gaven aan deze demonstratie. Met name de nu herhaalde Amsterdamse TV-beelden toonden uitgebreid een waardige en prima verlopen demonstratie met zeker meer dan 700 deelnemers. De hernieuwde media-aandacht kwam overigens doordat twee politieagenten in burger op de foto stonden met borden die het recht op vrijheid voor Palestijnen ondersteunden; burgemeester Patijn stelde dat dit niet kon daar agenten neutraal moeten zijn bij hun begeleiding van demonstraties.

Vooropgesteld nogmaals dat we een uitstekend verlopen demonstratie hadden - in goede samenwerking met begeleidende agenten - tekenen we toch en wel degelijk protest aan tegen het niet toestaan van de demonstratie in het centrum van Amsterdam (bij de Stopera). Naar we inmiddels begrepen hebben is hiermee het belangrijke wettelijk recht op vrijheid van demonstreren geschonden; we verwachtten - en verwachten - juist van B & W dat dit recht ons wordt mogelijk gemaakt. Ons en ook anderen; juist hiervoor hadden we nu ook media-aandacht verwacht.

Primair hadden we overigens meer aandacht verwacht voor de bij de demonstratie gevoerde leuzen die we hier dan ook nogmaals vermelden:


* Steun het zelfbeschikkingsrecht van het Palestijnse volk.
* Steun daartoe het Palestijnse volk in haar onafhankelijkheidsstrijd, zodat een levensvatbare Palestijnse staat mogelijk wordt.
* Eis de onmiddellijke en volledige ontruiming door Israël van alle bezette Palestijnse gebieden, de uitvoering van het recht op terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en beëindiging van de discriminatie en onderdrukking van Palestijnen binnen Israël.

* Eis dat de Nederlandse staat haar onvoorwaardelijke steun aan en samenwerking met Israël stopt.

* Eis dat de Nederlandse staat er nu alles aan doet om de Palestijnen bescherming te bieden zodat het Israëlisch geweld tegen hen stopt.

Het zou erg mooi zijn als Amsterdam haar steentje zou bijdragen aan 'Vrijheid voor Palestina' en we spreken dat maar uit als onze nieuwjaarswens voor de nieuwe burgemeester Job Cohen.

Eén der leuzen geeft duidelijk aan dat we fel tegenstanders zijn van discriminatie op grond van afkomst, voor ons een universeel standpunt dat door onze wijze van demonstreren uiteraard werd onderstreept. Laat ons hier overduidelijk aanstippen dat betreffende discriminatie van Palestijnen de bron is van het Palestijns-Israëlisch conflict; treurig genoeg wordt discussie hierover bijna structureel vermeden.

Namens de ondersteunende organisaties (hieronder vermeld):
- Wim Lankamp tel. 015-2572984

- Pepijn Brandon tel. 06-24751961
Email: (zaterdag2december@yahoo.com)

VRIJHEID VOOR PALESTINA
De oproep werd op 2-12-2000 ondersteund door de volgende organisaties Nederlands Palestina Komitee (NPK), Internationale Socialisten (IS), Palestijnse Vereniging Alrabita Amsterdam, Palestijnse Vereniging, Dwars (GroenLinks Jongeren), Fatima Elatik (gemeenteraadslid PvdA Amsterdam), Stichting Mohamed Al Dura, Stedelijke Marokkaanse Raad (SMR), EMCMO, Marokkaanse Raad Zeeburg (MRZ), Marokkaanse Unie Noord (MUN), KMAN, Sportin-Maroc, Vereniging Fath, WAO slachtoffers, Comité van Marokkaanse ouderen, UNEM, DIDF, Argan, Turkse Studenten Vereniging (TSV), Koerdische Studenten Vereniging (KSV), Interculturele Jongeren Vereniging (IJV), Anti-Oorlogscomité Leiden, Maatschappelijke Stichting SOS, HTIB, GML Rode Morgen, Solidariteit, Offensief, Vrede & Socialisme, Socialistische Arbeiders Partij (SAP), AMMU, AK2000, TDID, Nieuwe Communistische Partij (NCPN), GroenLinks-Delft, VCP, Marokkaans Platform Buurtbewoners en Buurtgroepen, Marokkaans Oudercomité, Marokkaans Vrouwencomité, Assadakka, SOS Kinderen Irak, Multiculturele Europese Generatie, Alert, Al Manaar, Mohamed Rabbae (Kamerlid GroenLinks).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie