Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Situatie in Ambon / Maluku

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Situatie Ambon / Maluku

Persconferentie F.K.M. Ambon, 18-12-2000
Op 18-12-2000 om 10.00 uur heeft het "Front Kedalautan Maluku" (Front voor de souvereiniteit van de Molukken) een pers bericht gegeven dat de Molukse bevolking op de Molukken onmiddelijke teruggave eist van haar ontnomen souvereiniteit van de Indonesische regering. De pers conferentie bestaat uit 14 pagina's Tijdens de persconferentie was ook de Nederlandse pers aanwezig en de lokale dagbladen, Suara Maluku en Siwa Lima. De persconferentie welke allereerst plaats zou vinden in het Mutiara hotel, werd vanwege veiligheidsredenen gehouden in "Kudamati" , met het gevolg dat een groep jongeren gefrusteerd raakten die bij het Mutiara hotel stonden te wachten. Er heerst verdeeldheid in de groep. Een deel van de molukse bevolking staat hier niet achter. Het kan nadelige gevolgen brengen voor het gewone volk en het is niet de juiste moment voor dit soort acties. Volgens sommige molukkers, is dit het, wat de derde macht wilt, dat de RMS tevoorschijn komt, en uiteindelijk de schuld krijgt van de onrusten dat vanaf 19-01-1999 plaats heeft gevonden tot op de dag van heden en dat daardoor alle molukse christenen door de TNI/ Polri gezien zal worden als seperatisten.

Vluchtelingen uit de eilanden Kesiu
Op zondag 17-12 kwamen de vluchtelingen uit de Kesiu eilanden de haven Benteng Gudang Arang binnen. Bij de katholieke kerk zijn 133 vluchtelingen ondergebracht en bij de kerk Nehemia 30 vluchtelingen. De vluchtelingen worden meteen van hun eerste levensbehoeften voorzien.

Situatie Ambon/Maluku over het algemeen
De merpati vliegt nog steeds 4x per week naar Jakarta De passagiersboot Dobon Solo vaart om de twee weken De perintisboten naar Maluku Tenggara varen om de 3 weken De christenen m.n. Chinezen varen met de Ranjani onder begeleiding van militairen.

Om van Benteng naar Galala te komen, wordt vanwege veiligheidsredenen de autobus genomen van Benteng naar Hatalai bij batu marawai, vandaaruit met de motor of te voet verder naar Naku , en vervolgens met de autobus verder via Hutumury naar Passo. Enkele speedboten wagen het nu weer via de baai naar Galala te varen.

Voor Kerst en Idul Fitri is eten in overvloed. Er komen steeds nieuwe goederen binnen zoals o.a. kleding en schoeisel voor Kerst en Idul Fitri inkopen.

Ambon, 19-12-2000

Paulien Joel-Parera

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie