Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bischoff RUG-hoogleraar Analyse van biomacromoleculen

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Bischoff hoogleraar Analyse van biomacromoleculen

Dr. R. Bischoff (1956) is benoemd op de leerstoel Analyse van biomacromoleculen in de afdeling Farmacie van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Het vakgebied behelst de ontwikkeling van nieuwe methoden voor de analyse en karakterisering van eiwitten. De eiwitanalyse gaat een nieuwe fase in, in het zogenaamde post-genoom tijdperk, wannneer de bepaling van de sequentie van het menselijk genoom en dat van -voor het onderzoek belangrijke- proefdieren is voltooid. Het efficiënte gebruik en de goede selectie van informatie moet uiteindelijk worden vertaald in verbeteringen op het gebied van het stellen van een diagnose, behandeling van ziekten en ziektepreventie. Om op dit terrein succesvol te zijn moeten eiwitanalyses worden uitgevoerd op een ongekende schaal, zowel met betrekking tot het aantal bepalingen als ten aanzien van de hoeveelheid informatie per analyse. Er zullen geautomatiseerde systemen nodig zijn die een selectieve monstervoorbewerking combineren met geavanceerde scheidingstechnieken en identificatiemethoden, ondersteund door krachtige bioinformatica software. De onderzoeksgroepvan Bischoff zal hierbij samenwerken met zowel universitaire als industriële partners en zal de ontwikkelde methoden toepassen op reële medische problemen in het kader van het samenwerkingsverband tussen Farmacie en de Faculteit der Medische Wetenschappen in de onderzoeksschool GUIDE (Groningen University Institute for Drug Exploration).

Rainer Bischoff (Duitsland, 1956) promoveerde in 1984 aan de universiteit van Göttingen in de chemie. Na een postdoc periode aan het Max Planck Institut in Göttingen en aan de Purdue University in Indiana (VS) werkte hij bij de farmaceutische bedrijven Trangene in Straatsburg (Frankrijk) en AstraZeneca in Lund (Zweden). Bij dit laatste bedrijf was hij tot zijn aanstelling bij de RUG leider van een preklinisch onderzoek op het gebied van ontstekingsziekten en immunologie.

Informatie

prof.dr. R. Bischoff, telefoon (050)363 33 38, e-mail (r.bischoff@farm.rug.nl)

Benoeming

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie