Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Van Wees RUG-hoogleraar Mesoscopische device fysica

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Van Wees hoogleraar Mesoscopische device fysica

Dr.ir. B.J. van Wees (Nootdorp, 1961) is benoemd tot hoogleraar Mesoscopische device fysica in de basiseenheid Vaste stof fysica van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen. Van Wees is expert op het gebied van elektronentransport op microscopisch kleine schaal, tot op het niveau van een enkel elektron, een enkel atoom, of een enkel molecuul. Een nieuw onderzoek binnen zijn groep streeft er naar om inzicht te krijgen in de manier waarop de elektrische geleiding van moleculen beïnvloed en gecontroleerd kan worden door externe factoren, zoals bijvoorbeeld licht. Het begrip van de elektronische processen in moleculen zou wellicht in de toekomst kunnen leiden tot de toepassing van functionele moleculen als elektronische schakelaars, bijvoorbeeld als een moleculaire vervanging van de huidige, op halfgeleider gebaseerde, computergeheugens.

Van Wees studeerde technische natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft, waar hij ook zijn promotieonderzoek deed. Hij promoveerde cum laude op zijn proefschrift getiteld Quantum ballistic and adiabatic transport, studied with quantum point contacts. Hij ontving in 1990 de Royal Dutch/Shell Study Award. Ook kreeg hij in 1991 de William L. McMillan Award van de University of Illinois. In 1992 ontving Van Wees samen met zijn collega's Van Houten en Beenakker de Royal Dutch/Shell Award. Sinds 1991 is hij als senior onderzoeker verbonden aan de onderzoeksgroep Fysica van Dunne lagen van de RUG. Binnen het MSCplus programma van het Materials Science Centre (MSC) neemt het onderzoek van Van Wees een belangrijke plaats in met sterke dwarsverbanden met organisch chemische en vaste stof onderzoeksgroepen.

Informatie

prof.dr.ir. B.J. van Wees, telefoon (050)363 4933, e-mail (b.j.van.wees@phys.rug.nl), homepage www.fwn.rug.nl/fdl/fdl.htm

agenda

Afscheids-college

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie