Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamer stemt in met bekrachtiging verdrag tegen kinderarbeid

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

www.minszw.nl

MIN SZW: Nederland bekrachtigt IAO verdrag nr. 182

Nr. 2000/233
19 december 2000

Eerste Kamer stemt in met bekrachtiging internationaal verdrag tegen kinderarbeid

De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel van minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat voorziet in bekrachtiging van verdrag nr. 182 van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Daarmee stemt Nederland in met de verplichting om .onverwijld doeltreffende maatregelen te nemen, strekkende tot een verbod van en de uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid..

Tot de ergste vormen van kinderarbeid worden onder meer gerekend slavernij en het onder dwang rekruteren van kinderen om hen in te zetten bij gewapende conflicten. Ook het inschakelen van kinderen bij het maken van pornografie en kinderen laten werken in de prostitutie vallen hieronder. Op grond van dit verdrag wordt iedereen onder de 18 jaar als kind beschouwd.

In het verdrag is het verbod op de ergste vormen van kinderarbeid gekoppeld aan het bieden van alternatieven in de vorm van bijvoorbeeld onderwijs en sociale integratie aan kinderen en hun families. Ook wordt onderwijs ingezet om (de ergste vormen van) kinderarbeid te voorkomen.

Een van de uitgangspunten van de Nederlandse delegatie tijdens de onderhandelingen over dit verdrag vorig jaar in Genève, was het voorschrijven van maatregelen voor een verbod en de onmiddellijke actie voor uitbanning van de ergste vormen van kinderarbeid in een verdrag dat door zoveel mogelijk landen bekrachtigd kan worden. Uit het feit dat inmiddels al 54 landen het verdrag bekrachtigd hebben blijkt dat deze doelstelling inderdaad zal kunnen worden gerealiseerd.

19 dec 00 13:09

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie