Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NIPO: 'Volwassenen drinken minder, jongeren drinken meer'

Woerden, 19 december 2000

NIPO: volwassenen drinken minder, jongeren drinken meer

Volwassen Nederlanders zijn de afgelopen drie jaar beduidend minder alcohol gaan drinken. De afname bedraagt maar liefst 16%! Toch drinkt nog steeds 1 op de 5 mannen en 1 op de 10 vrouwen van 35- 55 jaar onverantwoord veel. Jongens en jonge mannen van 15-25 jaar zijn de afgelopen periode juist meer gaan drinken. Dit zijn resultaten van een NIPO-onderzoek, dat is uitgevoerd in opdracht van het Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ).

Voor het NIGZ zijn de resultaten een signaal dat zij met haar campagne Wat doet drank met u? voor volwassenen op de goede weg is. De jongerencampagne Ben jij sterker dan drank? daarentegen moet het hebben van effecten op langere termijn.

Afname alcoholgebruik vooral bij de lager opgeleiden Gemiddeld dronken de mannen van 15 jaar en ouder in 1997 14,68 glazen per week en in 2000 12,31 glazen, een afname van 17%. Mannen drinken ongeveer het dubbele van wat vrouwen drinken. Het alcoholgebruik door vrouwen is de afgelopen drie jaar met 16% afgenomen. Vrouwen dronken in 1997 gemiddeld 6,67 glazen per week en in 2000 5,64 glazen. De hoogste gemiddelde weekconsumpties worden zowel voor mannen als voor vrouwen aangetroffen in de leeftijdsgroep 45-54 jaar. Opmerkelijk is dat personen van 25 t/m 34 jaar relatief weinig alcohol drinken.

De afname van het alcoholgebruik is het meest opvallend onder de lager opgeleide Nederlanders; bij de lager opgeleiden bedraagt de afname 25%, bij de middengroep 14% en bij de hoger opgeleiden 15%.

Mannen blijken het meest veranderlijk in hun alcoholgebruik; de afgelopen drie jaar is 19% van de mannen nadrukkelijk minder gaan drinken en 13% van vooral de jongere mannen is meer gaan drinken. Vrouwen zijn veel minder geneigd opvallend meer of minder te drinken.

Een op de 5 mannen drinkt teveel
Ondanks de afname van het drinkgedrag onder volwassenen zijn het nog steeds de mannen van 35 tot 55 jaar die het meeste drinken. Van deze groep drinkt 1 op de 5 teveel (in 2000 19%, in 1997 21%) d.w.z. meer dan 21 glazen per week. Van de vrouwen in deze leeftijdscategorie drinkt in 2000 10% teveel alcohol (14% in 1997).

Bij vrouwen ligt de grens voor risicovol alcoholgebruik bij 14 glazen per week. Dit heeft o.a. te maken met een relatief grote kans bij vrouwen, die meer dan 2 glazen alcohol per dag drinken, op het krijgen van borstkanker. Mannen en vrouwen die teveel drinken hebben een grotere kans op o.a. maagklachten en hart- en vaatziekten.

De groep jonge excessieve drinkers blijft onverminderd hoog Uit het NIPO-onderzoek blijkt dat jongens en jonge mannen van 15- 25 jaar meer zijn
gaan drinken. Het belangrijkste probleem is het drinken van grote hoeveelheden in het weekend. Bijna 1 op de 3 mannen van 15-25 jaar (30%) dronk in 2000 excessief, d.w.z. meer dan 20 glazen per week en tenminste eenmaal per week 10 glazen of meer (meestal op zaterdag) gemiddeld 10 glazen. In 1997 dronk 25% van deze groep excessief. Van de vrouwen van 15-25 jaar drinkt 6% excessief. Voor vrouwen is de kritische grens voor excessief gebruik lager: 15 glazen per week en tenminste eenmaal per week 7 glazen.

Excessief gebruik laag onder hoogopgeleiden
Het excessieve alcoholgebruik is niet uitsluitend een probleem van jongeren: 9% van alle mannen en 2% van alle vrouwen drinkt excessief. Het excessief drinken is de afgelopen jaren niet afgenomen. Het komt het minst vaak voor bij de hoger opgeleide mannen (respectievelijk 10% onder de laagopgeleiden, 12% middengroep en 4% onder de hoogopgeleide groep).Voor meer informatie: NIGZ/AVP de heer ir. W.E. van Dalen 0348 437639 of 06-54601414. Email: avp@nigz.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie