Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Donatiecoördinatoren in ziekenhuizen nodig

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inspectie: Donatiecoördinatoren in ziekenhuizen nodig

Dinsdag 19 december 2000, persbericht nummer 132

De Inspectie voor de Gezondheidszorg adviseert om in ongeveer 40 ziekenhuizen een donatiecoördinator aan te stellen, die orgaan- en weefseldonaties moet bevorderen. Dat staat in het onderzoeksrapport Orgaandonaties in Nederlandse Ziekenhuizen, dat deze week aan minister Borst van VWS is aangeboden. Ook zouden in die ziekenhuizen meer mogelijkheden moeten worden geschapen voor donaties van organen door personen die in het ziekenhuis na een acute hartstilstand zijn overleden.

Professioneel
Nederlandse ziekenhuizen gaan zorgvuldig om met orgaandonaties. De donatieprocedures blijken in de praktijk goed en zorgvuldig te gebeuren en met name geldt dat voor de vaststelling van hersendood. Artsen vragen de familie van een overleden patiënt altijd om toestemming voor donatie, óók als de patiënt zelf zijn toestemming voor donatie al had laten registreren in het donorregister.

Toestemming
Als de familie weigert gaat een donatie niet door. Daarom is het belangrijk dat iemand die na zijn overlijden organen wil afstaan dat ook altijd met de directe familie bespreekt. Familie is geneigd alleen in te stemmen met donatie als de donor dat ooit zelf met hun heeft besproken of via het donorregister expliciet toestemming heeft gegeven. Omdat maar weinig potentiële donoren die toestemming hebben gegeven, is het aantal donoren in Nederland relatief laag. De indruk bestaat dat familieleden ook vaak weigeren omdat zij zelf huiverig staan tegenover donatie.

Donatiecoördinator
Een professioneel opgeleide donatiecoördinator kan volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg in deze zaken verandering brengen. Naast het bevorderen van orgaan- en weefseldonaties gaat het bijvoorbeeld om begeleiden en motiveren van het bij de donatie betrokken personeel op de intensive care, een goede donoradministratie en een goede nazorg voor de betrokken familieleden.

Hartstilstand
Een nieuwe ontwikkeling die de Inspectie signaleert, is het doneren van organen door mensen die overlijden aan een onbehandelbare hartstilstand in het ziekenhuis. In die gevallen kan iemand nog organen doneren, mits dat maar binnen een uur na overlijden gebeurd en men in het ziekenhuis over de juiste technische middelen beschikt. In de meeste academische ziekenhuizen kan deze techniek al worden toegepast.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie