Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerst absoluut dieptepunt voor half miljoen piekeraars

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIPO

19 december 2000

Kerst absoluut dieptepunt voor half miljoen piekeraars

Voor een half miljoen Nederlanders is het kerstfeest een jaarlijks dieptepunt in plaats van een feest van hoop en vreugde, zo blijkt uit een recent gehouden representatief onderzoek van het NIPO. Ongeveer 1,1 miljoen Nederlanders worden geconfronteerd met het fenomeen overmatige bezorgdheid. Dit is een aandoening die door artsen wordt gedefinieerd als Gegeneraliseerde Angststoornis (GA) en zich o.a. uit als onophoudelijk piekeren en tobben over normale alledaagse gebeurtenissen. Van de chronische piekeraars in ons land geeft 40% aan dat ze zich zorgen maken over de aankomende feestdagen. Ook de relatie met familie en vrienden staat onder druk door het onophoudelijk piekeren bij bijna de helft (49%) van de tobbers. Terugblikkend op dit jaar geeft 87% aan dat door dit gedrag de eigen prestaties ver onder de maat blijven.

Uit het onderzoek wordt verder duidelijk dat het eindeloze tobben niet alleen in hoge mate de dagelijkse activiteiten beïnvloedt, maar ook de eigen gezondheid. Zo kampt 56% met lichamelijke klachten en wordt 63% geconfronteerd met psychische klachten. Nederlanders die overmatig bezorgd zijn, hebben vaker last van nervositeit, angst, vermoeidheid en somberheid. Deze percentages zijn aanzienlijk hoger dan bij de totale bevolking.1 | Percentage van de personen die regelmatig tot altijd last hebben van psychische of lichamelijke klachten


Piekeraars Totale bevolking
(n=279) (n=255)
% %
Nerveus 73 21
Angstig 62 13
Neerslachtig 64 13
Vermoeid 89 50


Bijna de helft (47%) van de piekeraars gebruikt geneesmiddelen om de komende feestdagen door te komen.

De aandacht voor deze patiëntengroep is enorm toegenomen sinds de anti-piekerpil Efexor® XR beschikbaar is. Reden waarom het NIPO in opdracht van Wyeth dit onderzoek heeft uitgevoerd.

Bij publicatie of verspreiding graag de bron: NIPO, het marktonderzoekinstituut vermelden.

Voor eventuele vragen over het onderzoek kunt u terecht bij het NIPO, Henk Foekema (tel: 020-5225 472).

Voor vragen over de aandoening kunt u donderdag 20 en vrijdag 21 december terecht bij het Academisch Ziekenhuis Utrecht, Dr. H.J.G.M. van Megen, psychiater. Bereikbaar tussen 13.00 uur en 14.00 uur (tel: 030-2507472)

Voor meer informatie over de anti-piekerpil kunt u contact opnemen met Wyeth, Drs. A. Ploos van Amstel (06-53648768)

Methode: NIPO CAPI@Home, het veldwerk heeft plaatsgevonden van 1 tot en met 13 december 2000 (personen met gegeneraliseerde angststoornis n=279; representatieve steekproef 18+ n=255). Steekproefmarges zijn op de resultaten van dit onderzoek van toepassing. Voor 279 respondenten zijn de marges plus/minus 3,8% bij de resultaten van rond de 10%, plus/minus 5,5% bij de resultaten van rond de 25% en plus/minus 6,3% bij resultaten van rond de 50%.

Overige persberichten van het NIPO

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie