Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Info-avond over Filipijnse moslims

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Vredessite / Nieuws 2000 |

Info-avond over Filipijnse moslims

P E R S B E R I C H T 7-12-'00

Op dinsdag 19 december spreekt de jonge Filipijnse wetenschapper Ernesto Arellano op uitnodiging van het Haags Vredes Platform over 'De strijd van de Moslims op Mindanao, Filipijnen'.

Zijn inleiding en de daarop volgende discussie vinden plaats in het Spanjaardshof, Westeinde 58, Den Haag.
Tijd: van 19u30 tot 21.00 uur. Belangstellenden zijn welkom; de toegang is gratis. De voertaal is Engels; waar nodig wordt er vertaald.
Ernesto studeerde onlangs af aan het Institute of Social Studies, Den Haag. Zijn afstudeerscriptie heeft het conflict in Mindanao tot onderwerp. Zijn belangstelling voor dit conflict werd enige jaren terug gewekt tijdens dienstreizen naar Mindanao, waar hij zich als ambtenaar van het ministerie voor sociaal welzijn en ontwikkeling bezig hield met de gehandicaptenzorg. Nog afgelopen augustus bezocht hij het eiland voor aanvullend onderzoek ten behoeve van zijn scriptie. In die periode was hij te gast bij een gewapende groep van het MILF, het 'Moro Islamic Liberation Front'.

Inmiddels heeft deze groep van Islamitische fundamentalisten de gewapende strijd opgegeven. Dit laatste geldt al een aantal jaren voor een tweede, talrijker groep Islamieten, het MNLF, 'Moro National Liberation Front'. Deze groep, nog tot begin jaren '90 bondgenoot van het marxistisch-maoistische 'National Democratic Front', sloot een overeenkomst met de Filipijnse regering. Daarbij werd de MNLF een rol toebedeeld in het bestuur van het voornamelijk door Moslims bewoonde zuidelijk deel van Mindanao.

Een derde groep van Moslim-strijders, aangeduid met de naam van hun leider Abu Sayaf, was het afgelopen jaar prominent in het nieuws vanwege hun gijzelingspraktijken. Deze groep, ethnisch (maar niet raciaal) verschillend van de beide andere groepen, baart de centrale regering in Manila de meeste zorgen. De mensen van Abu Sayaf zijn afkomstig uit de Sulu-archipel en hebben hun basis op het eiland Jolo, gelegen ten zuidwesten van Mindanao. Wat de drie genoemde groepen gemeen hebben is hun afkeer -de ene wat meer dan dan de andere- van de door Christenen gedomineerde regering en economie van de de Filipijnen. Nog zo'n halve eeuw geleden vormden de Moslims op Mindanao de grootste bevolkingsgroep. Maar tengevolge van een agressieve migratiepolitiek zijn nu de Christenen veruit in de meerderheid en zijn de Moslims nog slechts talrijk in het zuidelijkste deel van het eiland.

De acties van Moslims op Mindanao en Jolo zijn niet slechts een reactie op het verlies van territorium. Hun strijd is tevens een uiting van de wereldwijde beweging voor Moslim-emancipatie. Daarbij wordt de al vele eeuwen bestaande wereldmacht van Christenen uitgedaagd en wil men een eind maken aan de minachting voor en de onderdrukking van de Islam door de eeuwen heen. Ernesto is zich als geen ander bewust van de enorme complexiteit van het conflict op Mindanao. Hij zal zich in zijn inleiding beperken tot de hoofdlijnen en vooral aandacht besteden aan opties voor vreedzame oplossing van het conflict.

Haags Vredes Platform
070-3654124
(hvp@ddh.nl)
www.ddh.nl/org/hvp


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie