Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste kamer akkoord met adoptie gelijk geslacht

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Justitie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Justitie

19.12.00

Eerste Kamer akkoord met wetsvoorstel adoptie door personen van gelijk geslacht

Vandaag is de Eerste Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel Adoptie door personen van gelijk geslacht van staatssecretaris M.J. Cohen van Justitie. Gestreefd wordt naar inwerkingtreding op 1 april 2001. Een kind dat in een duurzame relatie van twee mannen of twee vrouwen wordt verzorgd en opgevoed, heeft recht op bescherming in die relatie, ook in juridisch opzicht. Dat is de reden dat in dit wetsvoorstel adoptie door partners van gelijk geslacht mogelijk wordt gemaakt. De partners hoeven niet getrouwd of geregistreerde partners te zijn. Het wetsvoorstel geldt alleen voor kinderen in Nederland. Voor kinderen uit het buitenland blijft gelden dat de aspirant ouders van verschillend geslacht en getrouwd moeten zijn. Bij dit wetsvoorstel blijft het uitgangspunt dat een kind niet meer dan twee officiële ouders (personen in familierechtelijke betrekking) kan hebben. Als een kind bijvoorbeeld is geadopteerd door de vrouwelijk partner van de moeder, kan het kind niet meer worden erkend door de verwekker. Het vaderschap kan ook niet meer door de rechter worden vastgesteld.

Voorwaarden voor adoptie door personen van hetzelfde geslacht Volgens het wetsvoorstel moeten aspirant adoptie-ouders van gelijk geslacht verder aan dezelfde voorwaarden voldoen als partners van verschillend geslacht die een kind in Nederland adopteren. Zo moeten zij tenminste drie jaar hebben samengeleefd. Adoptie vindt plaats na een uitspraak van de rechter.

Een nieuwe voorwaarde die gaat gelden voor alle adopties is dat het kind niets meer te verwachten heeft van zijn oorspronkelijke ouder(s). De toetsing daarvan vindt plaats door de rechter. De rechter zal zich baseren op de verwachting of de ouder nog inhoud kan geven aan het ouderschap. Onder ouderschap wordt verstaan het dragen van verantwoordelijkheid voor het kind, onder meer ten aanzien van verzorging en opvoeding. Deze voorwaarde wordt passend geacht voor een ingrijpende zaak als het doorsnijden van alle familiebanden met de oorspronkelijke ouder(s).

Internationale aspecten

Een adoptie door personen van hetzelfde geslacht zal in het buitenland vooralsnog waarschijnlijk niet erkend worden. Deze vorm van adoptie is ook niet in het Haags adoptieverdrag van 1993 opgenomen.

Voor vragen of commentaar met betrekking tot de inhoud van deze pagina's kunt u terecht bij de Directie Voorlichting van Justitie, telefoon: (070) - 3706850,
email: voorlichting@best-dep.minjust.nl,
fax: (070) - 3707594

Laatst gewijzigd: 20-12-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie