Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie UvA: Nieuw middel tegen leukemie onderzocht

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Modulation of pyrimidine nucleotide synthesis in pediatric leukemia: the pivotal role of CTP synthetase

Datum dinsdag 19-12-2000
Tijd 12:00 uur

Promovendus A.C. Verschuur

Promotor prof. dr. P.A. Voûte

De meest voorkomende vormen van leukemie (bloedkanker) op jeugdige leeftijd zijn acute lymfatische leukemie en acute myeloïde leukemie. De bestaande medicijnen tegen leukemie zijn weinig selectief, waardoor op latere leeftijd lichamelijke schade kan ontstaan. Verschuur onderzocht cyclopentenyl cytosine (CPEC), een nieuw experimenteel middel uit de Verenigde Staten. Het middel remt het enzym CTP synthetase en daarmee de productie van de RNA-bouwsteen CTP. Zonder CTP wordt geen RNA en daardoor ook geen eiwit aangemaakt, en kan dus ook geen celgroei en celdeling plaatsvinden. In laboratorium experimenten werkt CPEC goed. Het Academisch Medisch Centrum hoopt het middel binnenkort ook te kunnen onderzoeken in een klinische test.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie