Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe publicaties Nederland-Israel ontwikkelingsonderzoek

Datum nieuwsfeit: 19-12-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nuffic

Persberichten

Den Haag, 14 december 2000

Reeks publikaties sluit Nederlands-Israelisch onderzoeksprogramma af
Op dinsdag 19 december neemt Joan Boer, plaatsvervangend directeur-generaal Internationale Samenwerking namens minister Herfkens de eerste zes deeltjes in ontvangst van een nieuwe serie publicaties over ontwikkelingsproblematiek. De serie bevat de vruchten van het Netherlands Israel Development Research Programme (NIRP), dat per 1 januari 2001 wordt afgesloten. Er zullen ruim dertig deeltjes verschijnen.

Het NIRP is een van de laatste onderdelen van de Nederlands-Israelische samenwerking op het gebied van ontwikkelingshulp die in de jaren zeventig van de vorige eeuw tot stand kwam, vooral onder invloed van Joop den Uijl. Ze past echter niet langer in het vernieuwde ontwikkelingsbeleid van Minister Herfkens.

Het NIRP (budget: twee miljoen gulden per jaar) was bedoeld om onderzoek mogelijk te maken ter oplossing van ontwikkelingsproblemen uit de praktijk. Daartoe sloten dan een Israelische universiteit of onderzoeksinstelling een samenwerkingsverband met een counterpart in een ontwikkelingsland, waarbij zich dan in verreweg de meeste gevallen een Nederlandse instelling aansloot.

De Israelische ontwikkelingshulp is gebaseerd op de gedachte, dat de wereld wat heeft aan ervaringen die de Israelische samenleving heeft opgedaan met het opbouwen van een samenleving onder moeilijke omstandigheden. Die kennis en ervaring liggen vooral op het gebied van landbouw, gezondheidszorg en bepaalde vormen van samenlevingsopbouw: vakbonden, kibboetzim, moshavim (in- en verkoopcoöperaties). Het land kent dan ook veel internationale, praktijkgerichte opleidingen die zich sterk richten op deelnemers uit ontwikkelingslanden.

Dit sloot goed aan bij de uitgangspunten van het Nederlands ontwikkelingsbeleid.

De meeste onderzoeksprojecten die in het kader van het NIRP werden uitgevoerd, richtten zich op het aangeven van obstakels die de gewone mensen in ontwikkelingslanden verhinderen om aan de armoede te ontsnappen. Dan gaat het bijvoorbeeld om wetten en overheidsbeleid die het kleine ondernemertjes uit de informele sector onmogelijk maakt om te groeien en zo werkgelegenheid te scheppen. Of waarom kleine tuinbouwertjes rond een grote Nigeriaanse stad er toch niet in slagen hun product op die zo nabije markt af te zetten.

Het NIRP levert een groot aantal wetenschappelijke artikelen en monografieën op, waaronder enkele dissertaties.

De NIRP-serie bestaat uit korte samenvattingen van de onderzoeksresultaten, waarbij concrete aanbevelingen centraal staan. Zij zijn vooral bestemd voor beleidsmakers, donoren en de leiders van betrokken bevolkingsgroepen en organisaties. Die kunnen ze gebruiken als werkmateriaal voor verbetering van hun activiteit.

De NIRP-serie wordt gepubliceerd door het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Zij komen voor vijfendertig gulden per stuk in de boekhandel.

De aanbieding van de eerste zes deeltjes vormen de afsluiting van een NIRP-seminar over beleidsgerichtheid van NIRP-onderzoek, de bijdragen aan de opbouw van de lokale onderzoekscapaciteit en ervaringen met internationale samenwerking in in de NIRP-projecten. Het merendeel van de deelnemers hebben deelgenomen aan NIRP-onderzoekers.

Meer informatie
Han van der Horst, Nuffic Communicatie, tel. (070) 4260213, e-mail (horst@nuffic.nl)

laatste wijziging: december 2000 |

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie